Tăriceanu, atac la PNL: Este promotorul unei politici îndreptată către întărirea instituţiilor de forţă

Președintele PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că PNL nu mai reprezintă valorile liberale, orientându-se mai degrabă spre o politică de întărire a "instituțiilor de forță" din stat. Totodată, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat joi că democraţia şi statul de drept sunt în pericol în România pentru că există unele instituţii de forţă ale statului care scapă controlului civil.

18 iun. 2015, 12:58
Tăriceanu, atac la PNL: Este promotorul unei politici îndreptată către întărirea instituţiilor de forţă

Preşedintele PLR a precizat că lupta împotriva corupţiei nu trebuie să permită excese şi abuzuri de putere.

„În România, democraţia şi statul de drept astăzi sunt în pericol.(…) Toate instituţiile statului trebuie să funcţioneze sub controlul civil, sub controlul cetăţenilor. Între Parlament şi Executiv există aceste raporturi de control şi echilibru reciproc. Din păcate există alte instituţii care scapă controlului civil şi aici mă refer la unele dintre instituţiile de forţă ale statului”, a declarat Tăriceanu în timpul unei conferinţe de presă, organizată pentru anunţarea fuziunii PLR-PC, din care va rezulta ALDE.

Citeşte şi: Tăriceanu: CSAT ar putea lămuri lucrurile privind implicarea serviciilor secrete în activitatea autorităţilor

„PNL și-a pierdut nu numai valorile tradiționale, dar a renunțat la ceea ce înseamnă esența valorilor liberale, apărarea drepturilor individului, și este astăzi promotorul unei politici care pare mai degrabă îndreptată către întărirea instituțiilor de forță, a instituțiilor represive care folosesc, drept armă principală, cătușele (…)

Cred că este nevoie de o forță politică, care să se detașeze de modul în care azi PNL face politică, o modalitate care este nu numai inspirată, ci copiată la virgulă după tipul și sensul în care Traian Băsescu a făcut politică în România”, a spus Tăriceanu, joi, la Senat.

Liderul PLR a adăugat că, în opinia sa, PNL își protejează anumiți membri, ținându-i „în rezervă” pentru a nu intra în atenția DNA sau a Parchetului General.

„Semnalele care se dau către unele instituții de forță sunt expresia inconștienței și lipsei de responsabilitate fie din considerente populiste, fie din lipsă de cultură politică. Campionul la acest capitol este PNL, care crede că, în acest mod, va face ca Justiția să funcționeze selectiv, adică Justiția să afecteze în principal coaliția de guvernare și ei să fie la adăpost. (…)

În PNL, din acest considerent, o serie de lideri sunt puși în rezervă, ca la gară, unde e o linie unde se pune trenul care nu funcționează. Ăștia sunt tăcuți în momentul de față pentru că au bube în cap și nu vor îi scoată la înaintare ca să nu devină vulnerabili, ca să nu îi ia în vizor DNA sau Parchetul General”, a mai spus acesta.

Potrivit lui Tăriceanu, electoratul liberal, care a devenit „din ce în ce mai numeros”, este dezamăgit de modul în care PNL alege să facă politică.

„Încep să cred din ce în ce mai mult că nu concurăm cu PNL (din punct de vedere electoral — n.r.), care astăzi pare să fie mai mult decât oricând tentat de un discurs politic populist și demagogic care, consideră ei, ar putea să îi aducă cât mai rapid la putere.

Am foarte des discuții cu foști colegi din PNL care vin și îmi confirmă că poziția politică pe care noi am adoptat-o în ultima perioadă este cea corectă. În același timp, cred că gustul dulce al puterii îi face să rămână acolo unde sunt, cu speranța că scorul pe care îl au în momentul de față în opțiunile electorale o să îi aducă la putere cât mai curând. Atracția puterii e mai mare decât cea a valorilor și principiilor”, a mai spus Tăriceanu.

Acesta a adăugat că PNL, în acest moment, se situează la o cotă mai ridicată de încredere în rândul electorilor decât reușesc să o facă cei doi lideri ai partidului, Alina Gorghiu și Vasile Blaga.

Citeşte şi: Tăriceanu, despre Comisia de control asupra activităţii SRI: Am impresia că nu este capabilă să facă treaba

Cu PNL e o problemă: cum se explică faptul că PNL azi are un procent de încredere din partea cetățenilor foarte mare, dar liderii partidelor au un procent foarte mic. Se bucură în acest moment de un transfer de simpatie din partea președintelui Iohannis, dar liderii nu sunt capabili să închege un discurs politic credibil„, a mai spus liderul PLR.