Tăriceanu: PNL trebuie să aibă alegeri interne pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale VIDEO

Fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută vineri, că cel care va candida din partea PNL la alegerile prezidenţiale ar trebui desemnat în urma unor alegeri interne la care să participe toţi membrii partidului. Totodată, Tăriceanu apreciază că acest lucru nu ar trebui făcut până în primăvara anului 2014.

25 ian. 2013, 10:31
Tăriceanu: PNL trebuie să aibă alegeri interne pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale VIDEO

PNL are responsabilitatea de a alege cel mai bun candidat, ce are şanse să câştige alegerile prezidenţiale, Propunerea pe care doresc să o fac este organizarea unui scrutin de alegeri interne. Este o practică utilizată în ţări precum Franţa, Marea Britanie, Statele Unite sau Israel”, a afirmat Tăriceanu.

Acesta estimează că procedura ar duce la o implicare mai mare a membrilor PNL în viaţa internă a partidului, iar PNL va deveni mai atractiv pentru cei care acum nu au o afiliere politică.

„Eu cred că acest sistem are un mare avantaj: dă posibilitatea fiecărui membru al PNL să aleagă. Alegerile interne vor permite să selectăm cel mai bun candidat (…) O valenţă suplimentară este că vom întări PNL-ul, vom motiva membrii noştri pentru că le vom da sentimentul că sunt parte la luarea deciziilor”, a spus Tăriceanu.

Fostul lider al partidului apreciază că liberalii trebuie să-şi propună să aibă un număr la fel de mare de membri ca PSD, adică aproximativ 500.000 de oameni. „Vrem să deschidem partidul, să aducem oameni noi. Modernizarea şi democratizarea PNL sunt cruciale pentru viitorul partidului. Altfel, riscăm să ne întoarcem în istorie, iar o perioadă în care dezbaterile libere nu sunt permise pe mine mă înfioară„, a spus liberalul.

Pe de altă parte, desemnarea candidatului PNL la preşedinţie nu ar trebui făcută în pripă. „Alegerile interne nu ar trebui să se facă mai devreme de martie 2014. Nu există o altă raţiune să se facă mai devreme. Orice altă încercare de stabilire a candidatului de pe acum ar fi o mare eroare. Astfel am rata modernizarea partidului”, a conchis Popescu-Tăriceanu.

Întrebat dacă intenţionează să candideze la alegerile interne din PNL pentru desemnarea candidatului la preşedinţia României, alegeri pe care tot el le-a propus, Tăriceanu a răspuns: „Nu m-am decis încă. O desemnare a candidatului de pe acum este cu totul şi cu totul prematură (…) Sunt convins că vor exista mai mulţi candidaţi”.

În schimb, fostul premier exclude o candidatură pentru una din funcţiile din Biroul Politic Central pentru care vor fi alegeri la Congresul PNL de la finele lunii februarie. „Este nefiresc şi neuzual ca, după ce am fost preşedinte al partidului, să candidez pentru o altă funcţie. Am deja privilegiul, ca fost preşedinte al partidului, să fac parte din Biroul Politic Central”, a precizat Tăriceanu.