Tăriceanu cere Guvernului să înceapă procedurile pentru încetarea monitorizării României în cadrul MCV

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu respinge raportul MCV, cere Guvernului să returneze Comisiei Europene documentul pentru refacere și propune începerea procedurilor diplomatice pentru încetarea monitorizării României în cadrul acestui mecanism.

05 feb. 2016, 10:59
Tăriceanu cere Guvernului să înceapă procedurile pentru încetarea monitorizării României în cadrul MCV

Resping acest raport și cer Guvernului să-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate (…) pentru a fi refăcut ținând cont de observațiile pe care nu numai eu le-am făcut până în prezent, dar și alte persoane sau instituții. Raportul ar necesita un punct de vedere al Guvernului, care să analizeze în amănunțime și extrem de critic toate observațiile incluse în raport„, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, Tăriceanu.

De asemenea, copreședintele ALDE susține că MCV nu are nicio bază juridică în Tratatul de aderare. „Propun și solicit Guvernului să înceapă procedurile diplomatice pe lângă Comisia Europeană pentru încetarea monitorizării în cadrul MCV aplicat României, pentru că acest mecanism nu are niciun fel de bază juridică în Tratatul de aderare. El începe să fie folosit mai degrabă ca un instrument politic, în loc de unul tehnic, așa cum a fost discuția la început„, a adăugat Tăriceanu.

El a apreciat că „foarte multe țări din Europa fac o legătură permanentă și absolut ilogică între aderarea la Schengen și MCV”. „Nici aderarea la Schengen nu este o opțiune care se acordă României, este o obligație a țărilor membre înscrisă în Tratatul de aderare. Calitatea de membru Schengen se obține nu pe baza unor considerente politice cum sunt incluse mai mereu în Mecanismul de Cooperare și Verificare, ci pe baza unor realizări tehnice care să exprime capacitatea unor țări de a se înscrie în regulamentele și cerințele funcționării în spațiul Schengen„, a explicat Tăriceanu.

CITEŞTE ŞI: RAPORT MCV. Parlamentul criticat pentru blocarea cererilor DNA. Ponta şi Tăriceanu, acuzaţi de presiuni. VEZI DOCUMENTUL