Tăriceanu: CSAT şi Klaus Iohannis au obligaţia să răspundă dacă sunt ofiţeri acoperiţi în justiţie

Președintele Senatului, copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, a cerut joi Consiliului Suprem de Apărare a Țării și președintelui Klaus Iohannis să ofere un răspuns concret privind solicitarea Asociației Magistraților din România dacă există ofițeri acoperiți în Justiție.

21 ian. 2016, 12:14
Tăriceanu: CSAT şi Klaus Iohannis au obligaţia să răspundă dacă sunt ofiţeri acoperiţi în justiţie

„Comunicatul dat de Președinție la situația ofițerilor acoperiți din justiție m-a lăsat perplex. Spunea că nu au posibilitatea să verifice 23.000 de persoane din justiție. Dar problema nu se soluționează astfel. Și nici solicitări ale Asociației Magistraților din România către servicii nu se pot face pentru că serviciile vor răspunde că au zero ofițeri acoperiți. Dar, după 1990, au fost ofițeri acoperiți în Justiție, a spus-o chiar fostul președinte Traian Băsescu, cu subiect și predicat. CSAT-ul poate avea un rol în acest sens și poate clarifica situația, ca să nu se ajungă în situația scăpării de sub controlul civil al unor instituții de forță. Și doamna Nuland a remarcat, la ultima vizită de la București, că există semnale de derapaje democratice în România. CSAT și președintele au obligația să dea un răspuns la această problemă, nu comunicate de presă seci sau care evită să dea răspunsuri”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE se află, joi, în Neamț și Bacău, pentru o întâlnire cu activul de partid.

Citeşte şi: Şedinţă CSM pe tema ofiţerilor acoperiţi din justiţie: „Verificarea e ilegală, dacă CSAT doar a transmis informaţia”

Consiliul Superior al Magistraturii a discutat, joi, despre adresa CSAT prin care s-a arătat că nu există niciun spion în rândul justiţiarilor. Nu este clar cum au fost făcute aceste verificări, dar unii judecători susţin că s-au implicat serviciile de informaţii şi că ar trebui făcută o verificare de către Comisia Parlamentară.

Deşi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării susține că nu există ofiţeri sub acoperire în rândul procurorilor și judecătorilor în urma unor verificări, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii cer să vadă dovezile care au dus la această concluzie. 

Citeşte şi: OFIŢERI ACOPERIŢI în Justiţie. UNJR îi solicită lui Iohannis „lămuriri publice” după declaraţiile lui Mihalache

Judecătorul CSM Norel Popescu a precizat că instituţia ar trebui să se adreseze Comisiei Parlamentare pentru controlul SRI pentru a verifica dacă serviciile de informaţii au făcut sau nu verificarea în cazul ofiţerilor acoperiţi din presă.

„Lucrurile stăteau cum spune domnul preşedinte până la momentul în care a intervenit declaraţia consilierului prezidenţial (n.r. Dan Mihalache). Acesta a spus ca CSAT nu are logistica necesară de a verifica şi am încredere în ce spune consilierul. Auzind declaraţiile lui, m-am îngrijorat. Dacă aceste verificări nu au fost făcute de CSAT si acesta a fost doar un purtător de vorbe al serviciilor de informaţii, în sensul că acestea au făcut verificările iar CSAT doar a transmis informaţia, înseamna că această verificare este ilegală şi încalcă textul articolului 7 din legea 303. Crezând că aşa e, cum spune consilierul prezidenţial, noi, CSM, ar trebui să ne adresăm Comisiei Parlamentare de verificare a SRI pentru a face verificări dacă s-a respectat sau nu procedura”, a declarat judecătorul CSM Norel Popescu.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a publicat, luni, o informare de presă în care preciza că, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, a verificat dacă magistraţii şi angajaţii Parchetelor sunt sau nu informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

În urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii”, se arată în comunicatul CSAT.