Tăriceanu, despre cazul Udrea: Important e că deputaţii au încuviinţat urmărirea penală

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că este mai important faptul că deputații au încuviințat cererea Justiției privind urmărirea penală a deputatului Elena Udrea decât "scandalul" legat de votul exprimat în Camera Deputaților cu privire la cererea de reținere și arestare preventivă a acesteia.

29 oct. 2015, 12:41
Tăriceanu, despre cazul Udrea: Important e că deputaţii au încuviinţat urmărirea penală

„Nu am urmărit, am înțeles că a fost un scandal legat de vot. A fost nevoie de renumărarea votului (exprimat în Camera Deputaților privind cazul Udrea — n.r.). Hai să plecăm de la prezumția de nevinovăție — sunt deputați care probabil au făcut o greșeală în modul în care au votat pentru că, după cum știți, sunt cele trei opțiuni: pentru, împotrivă sau abținere și abținerea se realizează prin punerea ambelor bile într-o singură urnă. Dacă au pus, pentru că erau două voturi, patru bile în aceeași urnă, atunci tot votul este dat peste cap. Dar lucrul acesta cred că este secundar. Important este că deputații au încuviințat urmărirea penală cerută de Procuratură”, a declarat Tăriceanu, joi, la Senat.

Citeşte şi: Udrea poate fi reţinută: „Pentru a conştientiza ABUZUL, ar fi BINEVENIT să port iar CĂTUŞE”

Acesta a ținut să precizeze că, în opinia sa, măsura reținerii și cea a arestării preventive trebuie luate „în cazuri bine justificate”.

Aprecierea majorității membrilor Camerei Deputaților a fost cea pe care o știm. Este dreptul suveran al Parlamentului să decidă în această privință, lucru care nu împiedică însă continuarea actului de justiție„, a mai spus Tăriceanu.

Chestionat cu privire la procedura de vot aplicată în Camera Deputaților privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a Elenei Udrea, Tăriceanu a replicat: „Nu vreau să fac comentarii, pentru că nu cunosc în detaliu chestiunile care au fost supuse dezbaterii Camerei și nici nu vreau ca Senatul să intervină, să comenteze dreptul suveran al Camerei să decidă în aceste chestiuni”.

Plenul Camerei Deputaților a admis, miercuri, cererile Justiției privind urmărirea penală și încuviințarea reținerii Elenei Udrea, în timp ce pentru arestarea preventivă nu s-a întrunit numărul necesar de voturi.

Citeşte şi: DNA a primit avizele Parlamentului în cazul Elenei Udrea: Nu m-au invitat încă la audieri

Deputații au votat mai întâi cererea de urmărire penală a Elenei Udrea, iar apoi au fost supuse votului cu bile concomitent cererile privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a acesteia.