Tăriceanu, despre Becali: Nu ne putem asocia cu adepţii unui naţionalism deşănţat, xenofobi, rasişti

Senatorul PNL Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, la România TV, că demisia deputatului Gigi Becali nu reprezintă un prilej de bucurie pentru liberali, ci unul în care ar trebui să caute soluţii ca PNL să nu se mai asocieze cu persoane ca Becali pe viitor. Cât despre costurile de imagine pentru PNL cauzate de şederea lui Becali în partid, Tăriceanu susţine că răspunsul ar trebui să-l dea cel care l-a adus în partid.

11 feb. 2013, 20:15
Tăriceanu, despre Becali: Nu ne putem asocia cu adepţii unui naţionalism deşănţat, xenofobi, rasişti

Invitat să comenteze demisia lui Becali din PNL, Tăriceanu a răspuns: „Îmi displace să discut despre acest subiect şi această persoană pentru că eu cred că PNL, în virtutea tradiţiei, ţinutei trebuie să se gândească că acest partid s-a construit în jurul unor valori şi principii”.

Deşi a avut un duel al declaraţiilor cu Gigi Becali, Tăriceanu a spus că nu sunt motive de bucurie legate de demisia acestuia. „Cred că colegii mei vor avea un moment de reflecţie ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple (…) Nu este o o zi fericită, este o zi amară”, a spus Tăriceanu.

Acesta a arătat că întreaga perioadă în care Becali a fost membru al PNL reprezintă un episod inconfortabil pentru mulţi dintre liberali. „Un partid ca PNL nu poate să se asocieze cu adepţii unui naţionalism deşănţat, ai xenofobiei, rasismului, cu cei care nu cred în valorile statului de drept (…) Mulţi dintre colegii mei nu s-au simţit confortabil”, a spus Tăriceanu.

Întrebat care ar fi costurile pentru PNL prin asocierea liberalilor cu Gigi Becali, Tăriceanu a spus că nu el trebuie să facă aceste precizări. „Cel mai bine ar fi să-l întrebaţi pe cel care l-a adus în PNL pe domnul Becali. Părerea mea nu mi-am ascuns-o între colegi, în forurile PNL. Nu am făcut-o publică însă pentru că eram într-o perioadă electorală în care miza era cu totul alta şi pentru a nu se crea o falsă temă”, a declarat Tăriceanu.

Gigi Becali şi-a dat demisia din PNL, după condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării de persoane. Conducerea PNL a luat, luni, act de decizia deputatului, iar în urma demisiei, Becali va activa ca parlamentar independent.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că George Becali a demisionat din PNL şi că acesta va activa în continuare ca parlamentar independent.

Demisia este un act unilateral de voinţă şi nu se aprobă. Domnul Becali a demisionat din PNL şi este deputat independent „, a spus Crin Antonescu. „A fost o relaţie normală, civilizată, politică şi umană„, a descris Antonescu parteneriatul său cu Becali.

„Am luat act de demisia domnului George Becali din PNL. În consecinţă, domnul Becali este în continuare un  deputat independent”, a declarat şi purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu.

Voicu a precizat că, în cazul în care nu ar fi demisionat, Becali şi-ar fi pierdut oricum calitatea de membru al PNL în urma sentinţei ICCJ, potrivit Statutului partidului.

Întrebat dacă Becali va activa ca independent pe lângă grupul PNL, Voicu a răspuns: „Este o decizie a grupului, nu s-a discutat încă despre acest lucru”.