Tăriceanu, după întâlnirea cu comisarul european pentru justiţie: „I-am spus că raportul MCV este dezechilibrat”

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit, luni, cu Vera Jourova, comisar european pentru justiție, căreia i-a semnalat faptul că Raportul MCV este "dezechilibrat" și conține "numeroase greșeli".

29 feb. 2016, 20:20
Tăriceanu, după întâlnirea cu comisarul european pentru justiţie: „I-am spus că raportul MCV este dezechilibrat”

I-am spus și doamnei Vera Jourova ceea ce am spus și în public și anume că, din punctul meu de vedere, Raportul MCV este dezechilibrat, conține numeroase greșeli — cum, de altfel, au menționat și Ministrul Justiției, și alți actori instituționali. I-am învederat faptul că modul în care raportul se exprimă, prin care cere în mod imperativ Parlamentului să întreprindă anumite acțiuni, înfrânge și libertatea parlamentarilor, și independența Parlamentului, ca instituție, iar acest lucru este inacceptabil în orice democrație parlamentară. Ca să fiu foarte clar, în Raportul MCV se vorbește despre necesitatea modificării Codurilor, dar numai pe baza propunerilor primite de la Guvern, agreate cu cei din sistemul de justiție. Această exprimare este una total defectuoasă, care lasă să se întrevadă și alte lacune grave ale Raportului și ale modului în care Raportul se raportează la situația din România„, a transmis Călin Popescu Tăriceanu, potrivit unui comunicat emis de Senat.

Președintele Senatului a adăugat faptul că a subliniat faptul că Raportul conține ținte în mișcare, că nu există repere fixe care, odată îndeplinite, să permită încheierea mecanismului de cooperare și verificare.

Am abordat și alte probleme legate de ceea ce numim în România ‘statul de drept’. Am subliniat că această componentă a combaterii corupției este una necesară și că mă bucură rezultatele pozitive, dar rezultatele pozitive nu pot reprezenta niciun fel de scuză cu privire la modul în care funcționează statul de drept. Și aici vorbesc despre tele-justiție, despre modul în care cei acuzați înainte de a fi judecați sunt plimbați în fața opiniei publice cu cătușe la mâini, lucru care încalcă demnitatea persoanei. Aceste lucruri au fost recent subliniate și de Parlamentul European ca practici neacceptabile„, a mai menționat Tăriceanu.

El a arătat că a abordat și tema scurgerii informațiilor din dosarele aflate în curs de anchetă către presă, lucru care înlătură prezumția de nevinovăție și îi transformă pe toți cei care sunt acuzați în vinovați.

De asemenea, Tăriceanu a subliniat și faptul că „serviciile secrete și-au extins câmpul tactic până în zona instanțelor”.

„I-am spus (comisarului european—n.r.) că am, câteodată, sentimentul — și nu numai eu, e un sentiment care este împărtășit de numeroși oameni din România — că ne întoarcem treptat la atmosfera de frică și de teroare care a domnit în perioada anilor ’50 și ’60, când justiția, în ghilimele, era înfăptuită de securitate și cu procuratură. Instanțele nu aveau decât un rol formal„, a mai arătat președintele Senatului.

Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, la întrevederea cu Vera Jourova s-a discutat și despre administrație.

Am ajuns să vedem administrația paralizată — i-am spus acest lucru Comisarului european și am văzut și remarca făcută de prim-ministrul Cioloș în acest sens—, funcționari care nu mai semnează nimic, stau și se uită la toate proiectele cu fonduri europene, nimeni nu mai are curaj să semneze de frică să nu fie a doua zi anchetat de DNA. Lucrurile acestea trebuie să ne ridice mari semne de întrebare și cred că este corect ca și partenerii europeni, pe lângă lucrurile bune pe care le văd, să vadă și aceste probleme serioase pe care nu avem de ce să le ascundem. Dacă nu avem niciun interes să ascundem corupția, cred că nu avem niciun interes să ascundem nici celelalte probleme cu care ne confruntăm„, a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a susținut că Vera Jourova înțelege bine aceste lucruri, având în vedere că a fost implicată într-o istorie similară.

Înțelege mai bine aceste lucruri având în vedere că ea însăși a fost implicată într-o istorie similară cu ceea ce se întâmplă în România. A fost unul dintre parlamentarii arestați și, după ce a fost lipsită de libertate o perioadă îndelungată, instanța a hotărât că este nevinovată. Dar cariera ei politică, personalitatea ei, profilul ei au avut de suferit. În toată această discuție pe care eu propun societății românești, multă lume este tentată să vadă problema gândindu-se exclusiv la oamenii politici. Oamenii politici reprezintă o parte dintre cei care ar trebui, ca și ceilalți cetățeni, să se bucure de dreptul la imagine, la demnitate„, a susținut Tăriceanu, conform sursei citate.

Potrivit comunicatului, întrebat în legătură cu concluziile întrevederii cu Vera Jourova, Tăriceanu a răspuns: „Să nu vă așteptați ca un comisar european să spună ‘da, să trăiți, am înțeles, voi acționa, voi face…’. A luat notă de aceste lucruri, se va documenta și, de fapt, discuțiile sunt de informare reciprocă, nu vin comisarii aici să ia decizii, așa cum se procedează la o întreprindere, unde se iau decizii în urma ședinței”.