Tăriceanu, după modificarea Regulamentului Senatului: În cazul ŞOVA nu se mai poate face nimic

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că votul în cazul Dan Şova nu poate fi reluat în baza Regulamentului care ar urma să fie modificat în plen. 

31 mart. 2015, 11:33
Tăriceanu, după modificarea Regulamentului Senatului: În cazul ŞOVA nu se mai poate face nimic

Comisia de Regulament a Senatului a modificat, marţi, articolul 173 din Regulament, stabilind că „Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi” şi înlocuind astfel prevederea potrivit căreia decizia se lua cu votul majorităţii „membrilor Senatului”.

„Regulamentul a fost modificat la Comisia de regulament. Perfect. Care este pasul următor? Plenul. Această modificare trebuie aprobată de plen. Pasul următor: publicarea în Monitorul Oficial. Abia după publicarea în Monitor, el devine efectiv. În privinţa votului care s-a dat, nu poate fi făcut nimic. Presupunând că până mâine, regulamentul ar fi aprobat si publicat, ceea ce cred ca, in termeni realisti, este imposibil, am putea spune ca votul de maine in ceea ce il priveşte pe senatorul Vâlcov, să fie dat pe baza noului regulament. În privinţa votului dat pentru dl. Şova, votul a fost dat, nu se mai poate aplica acum noul regulament. El capătă aplicare în viitor”, a declarat Tăriceanu.

CITEŞTE ŞI Regulamentul Senatului, modificat în acord cu prevederile Constituţiei după votul în cazul Dan Şova

Preşedintele comisiei de Regulament a Senatului, Sebastian Grapa a declarat că nu este o noutate faptul că articolul 173 din Regulamentul Senatului trebuia modificat.

„Am uniformizat astfel regulamentul Senatului cu Constituţia şi cu cele două hotărâri ale CCR în vigoare. Astăzi eu voi solicita plenului suplimentarea ordinii de zi a şedinţei Senatului cu acest punct şi bineînţeles aştept un vot”, a mai menţionat Sebastian Grapă.

Plenul Senatului a decis, luni, demararea procedurii de punere în acord a prevederilor Statutului deputaţilor şi senatorilor şi a Regulamentului Senatului, cu prevederile Constituţiei, în urma votului în cazul Şova.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu a declarat în plen că, în urma votului dat în cazul lui Dan Şova, care a stârnit „comentarii şi discuţii”, propune plenului „să se facă o adaptare a Statutului senatorilor şi deputaţilor cu prevederile Constituţiei.

Sârbu a precizat că se referă la Legea 96/2006, privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care trebuie pusă în acord cu prevederile articolului 73, alin 2 din Constituţie, având în vedere decizia CC nr. 322/2007, şi a deciziei nr. 990/2008.

Propunerea a fost adoptată de plen cu 117 voturi „pentru”, un vot împotrivă şi o abţinere.