Tăriceanu îl ironizează pe Antonescu: A luat consilieri din Coreea de Nord în comisia pentru Statut

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că a înaintat propunerile sale pentru modificarea Statutului PNL în ceea ce priveşte alegerea structurilor de conducere şi desemnarea candidatului la Preşedinţie, însă a arătat că există "puţină apetenţă" din partea conducerii partidului pentru a discuta aceste chestiuni.

18 feb. 2013, 09:53
Tăriceanu îl ironizează pe Antonescu: A luat consilieri din Coreea de Nord în comisia pentru Statut

„Am transmis propunerile de modificare ale statutului PNL. Prima propunere vizează alegerea prin vot uninominal a structurii de conducere din PNL, în ordine descrescătoare a numărului de voturi obţinute la Congres. Atât preşedintele partidului cât şi structurile de conducere trebuie să fie alese direct de Congres şi nu numite. A doua propunere este legată de organizarea alegerilor interne pentru desemnarea candidatului PNL la Preşedinţia României. Este o propunere care are menirea să facă partidul să fie perceput ca un partid modern, reformist, democratic, care creează competiţie în interiorul lui”, a spus Tăriceanu.

Fostul premier a mai anunţat că a propus totodată crearea unei comisiii interne în PNL care să se discute principiile de revizuire a Constituţiei.

„Mă refer în primul rând la arhitectura constituţională, bazându-ne pe o serie documente adoptate în ultimii ani în ultimii ani în PNL şi care care vorbesc fără echivoc despre o construcţie pe care în termeni simpli o putem denumi republică parlamentară. Mă aştept ca viitorul congres PNL să aducă clarificarea necesară pentru a ieşi dintr-o serie de ambiguităţi legate de declaraţii care s-au făcut în ultima perioadă. Părerea mea este că PNL are nevoie de o opţiune clară, fundamentală, care să plece de la principii şi să nu se bazeze pe confortul unor persoane, aşa cum s-a întâmplat la revizuirea Constituţiei din 2003″, a precizat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că actuala Constituţie este „o contrscţie hibridă, nefericită, care are în interiorul ei sădită sămânţa de conflict, de tensiune, de tulburare permanentă a ordinii constituţionale, aşa cum s-a văzut în decursul ultimilor opt ani, perioadă marcată permanent de conflicte, care au culminat cu cele două suspendări sle preşedintelui”.

Întrebat cum au fost primite propunerile sale, Tăriceanu a răspuns: „Din păcate, văd că există puţină apetenţă pentru a discuta aceste chestiuni, fie că este vorba  Statut, fie că este vorba de reforma constituţională. Am vaga senzaţia că la nivelul comisiei de revizuire a Statutului au luat consilieri străini de prin Coreea de Nord, care au venit cu pricipii democratice sănătoase care să le implenteze şi la noi. În loc să avem parte de o discuţie prealabilă legată de statut, văd totul este înconjurat într-un mare mister, urmează să discutăm într-o manieră expeditivă joi”.

Tăriceanu a mai spus că nu va candida la Congresul de la sfârşitul acestei săptămâni.