Tăriceanu: Nu cred că rezultatul alegerilor din SUA va influenţa în vreun fel situaţia din România

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marți, că rezultatul alegerilor din SUA nu vor influența România pe termen mediu și lung.

08 nov. 2016, 20:00
Tăriceanu: Nu cred că rezultatul alegerilor din SUA va influenţa în vreun fel situaţia din România

„Pe termen scurt, nu cred că rezultatul alegerilor din SUA va influența într-un fel situația din România. Mă îndoiesc că va influența și pe termen mediu sau lung. Establishment-ul american e atât de puternic încât e foarte greu de imaginat că vine un președinte care să poată schimba direcția cu 180 de grade”, a declarat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Președintele Senatului a afirmat, totodată, că anumite priorități se vor modifica, întrucât fiecare președinte vine cu propriul său program.

„De la Bush la Obama am avut o schimbare de priorități, pe care am văzut-o și noi. Dar nu niște schimbări radicale. Nu cred că putem privi în acești termeni”, a mai spus Tăriceanu.

În privința rezultatelor scrutinului din Statele Unite, Tăriceanu crede că Hillary Clinton, candidatul democraților la Casa Albă, ar avea mai mari șanse de izbândă.

„Mi se pare că Hilary Clinton are prima șansă, sigur, văzând sondajele”, a mai spus Tăriceanu.

În ceea ce privește discursul politic, acesta a subliniat că reprezentantul Partidului Republican, Donald Trump a avut un discurs atipic.

„Nu vreau să transmit care sunt preferințele mele pentru un candidat sau pentru celălalt, însă aceste alegeri au avut o particularitate. Trump a venit cu un discurs politic atipic, în care care anumite tabuuri politice au fost puse în discuție. Care a fost marea surpriză? Populația, într-un procent semnificativ, nu îmbrățișează toate valorile pe care azi unii politicieni le consideră corecte. Acesta este și secretul succesului pe care l-a avut Trump în fața celorlalți candidați republicani și cred că trebuie să dea de gândit nu doar americanilor, dar ar trebui să dea de gândit și clasei politice din România și din Europa”, a subliniat copreședintele ALDE.

Liderii ALDE s-au aflat marți la Iași unde au luat parte la o serie de întâlniri cu fermierii locali și dezbateri privind Programul de Guvernare al formațiunii, fiind lansată componenta pe educație.