Tăriceanu răspunde acuzaţiilor Monicăi Macovei: Doamna Macovei nu se pricepe şi nu înţelege aceste lucruri politice

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, la Ploiești, că a cerut să fie informat când era premier despre dosare în care erau cercetați miniștri, arătând că în felul acesta se procedează în alte țări democratice.

14 mai 2016, 16:06
Tăriceanu răspunde acuzaţiilor Monicăi Macovei: Doamna Macovei nu se pricepe şi nu înţelege aceste lucruri politice

Tăriceanu a fost întrebat cum comentează acuzațiile Monicăi Macovei potrivit cărora, la momentul în care îndeplinea funcția de premier, acesta îi cerea să fie informat „dinainte” despre „orice dosar care se face cu politicieni”.

Da, ca prim ministru, eu trebuie să fiu informat cu privire la orice cercetare care vizează un ministru pentru că răspunderea pentru membrii Cabinetului, prima răspundere o am eu, ca prim ministru. (…) E foarte important să știu dacă un ministru este anchetat pentru că eu, ca prim ministru, pot să iau în atare situație măsura demiterii lui înainte să iasă în spațiul public un scandal pentru a proteja imaginea Guvernului și a celorlalți membri ai Cabinetului. (…) Doamna Macovei nu se pricepe și nu înțelege aceste lucruri care sunt politice și, de aceea, peste tot, în toată lumea, în momentul în care un ministru face obiectul unei cercetări, primul ministru este informat. (…) Așa trebuie făcut!”, a explicat Tăriceanu.

Întrebat dacă este adevărat că a cerut să fie informat despre toate dosarele cu politicieni, fostul premier a spus că e vorba despre membrii Guvernului.

„Este vorba despre membrii Guvernului și vă rog să înțelegeți bine această poziție. (…) Vă rog să verificați cum se întâmplă în alte țări democratice, că în felul acesta se procedează„, a adăugat Tăriceanu.

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, în urmă cu o săptămână, în Prahova, că, atunci când era ministru al Justiției fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îi cerea să fie informat „dinainte” despre „orice dosar care se face cu politicieni”, punctând că acesta era preocupat să „scape” de DNA.

Eu nu am văzut om mai înverșunat împotriva DNA-ului decât Tăriceanu. De când eram în Guvern, când am făcut DNA-ul în 2005, el era prim ministru. De atunci, singura lui grijă este cum să scape de DNA și de declarațiile publice de avere. (…) Eu țin minte, de exemplu, că îl contraziceam pe Tăriceanu, care zicea „Monica, eu vreau să fiu informat dinainte despre orice dosar care se face cu politicieni”. Înainte, adică și în timpul în care sunt măsuri de supraveghere: interceptări, filmări„, a afirmat Macovei într-un discurs.

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a efectuat, sâmbătă, o vizită în județul Prahova.