Tăriceanu: Votul în cazul Şova NU poate fi RELUAT. Parlamentul NU va primi INDICAŢII cum să voteze

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, lansează critici dure la adresa CSM şi DNA, pe care le acuză de presiuni la adresa Senatului. În acest sens, demnitarul a precizat că "Parlamentul nu va primi indicații politice cum să voteze de la nicio altă instituție". Tăriceanu spune că dorinţa ca senatorii să încuviinţeze orice solicitare de arestare este inacceptabilă. Totodată, preşedintele Senatului spune că votul în cazul lui Dan Şova nu poate fi reluat, deoarece ar fi împotriva regulamentului. 
Ionela Marcu
30 mart. 2015, 07:38
Tăriceanu: Votul în cazul Şova NU poate fi RELUAT. Parlamentul NU va primi INDICAŢII cum să voteze

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că votul în cazul Şova nu poate fi reluat întrucât procedura a fost îndeplinită și nu a existat „nicio contestație a votului sau a procedurii utilizate”.

Citeşte şi: Tăriceanu despre votul dat în cazul lui Şova: Nimic nu stă în calea procurorilor DNA

„Nu știu dacă este o intenție serioasă de reluare a votului, dar reluarea votului nu se poate face decât dacă există, cum se întâmplă poate uneori, o defecțiune în sistemul de vot, dacă unii dintre membrii Camerei nu pot să voteze, dar nu este cazul.

Pentru un vot care unei părți din membrii Parlamentului nu este convenabil, nu se poate relua votul. Procedura a fost îndeplinită, nu a existat nicio sesizare, nicio contestație a votului sau a procedurii utilizate, așa încât nu poate fi acceptabil un astfel de demers„, a susținut Tăriceanu.

Întrebat care va fi procedura în cazul votului pentru cea de-a doua cerere de reținere și arestare preventivă în cazul senatorului Darius Vâlcov, Tăriceanu a explicat că „până nu se face modificarea Regulamentului sau nu apare o sesizare a Curții care să oblige Senatul să facă o modificare a Regulamentului, rămâne în vigoare actuala prevedere”, scrie Agerpres.

Tăriceanu a adăugat că există într-adevăr o contradicție între textul Constituției și prevederile din Regulamentul Senatului și din Statutul deputatului și senatorului cu privire la procedura de adoptare a unei cereri de începere a urmăririi penale sau de reținere și arestare preventivă.

Este o neconcordanță între prevederea constituțională și cea din Regulamentul comun al Camerei și Senatului, cât și din Regulamentul Senatului. Acest lucru însă se poate rezolva și de altfel am văzut că sesizările trimise către Curte atât de președinte, cât și de PNL vizează această neconcordanță.

Cineva își poate pune întrebarea de ce s-a procedat în felul acesta și am să explic de ce s-a ținut cont de Regulamentul Senatului în cazul votului pentru domnul Șova: pentru că atâta vreme cât articolul respectiv nu este declarat neconstituțional, el este în vigoare, are putere de lege și se aplică. Prin urmare, dacă în urma sesizării Curții, Curtea va considera că această neconcordanță trebuie rezolvată, din acel moment devine aplicabilă soluția pe care o va da CCR. Dar până atunci rămâne în vigoare Regulamentul așa cum este”, a afirmat președintele Senatului.

Potrivit acestuia, „va veni momentul foarte rapid” ca Regulamentele Camerei și Senatului să fie corelate cu prevederile Constituției.

„Decizia CCR și ea se referea la o anumită speță, nu viza articolul 24 din legea 96 sau articolul 173. Este o deficiență a Parlamentului că nu a pus în acord aceste prevederi cu legea constituțională. În cazul de față, mai ales că acum CCR a fost sesizată pe aceste două prevederi regulamentare, se poate considera că va veni momentul foarte rapid să se facă o concordanță între cele două Regulamente și Constituție”, a mai susținut Tăriceanu.

El a făcut referire și la scrisoarea deschisă pe care a transmis-o în cursul zilei de sâmbătă, afirmând că nu intenționează să abdice de la principiul separației puterilor în stat întrucât „Parlamentul nu va primi indicații politice cum să voteze de la nicio altă instituție”.

Am dat un mesaj puternic, foarte clar și bine înțeles de toți cei care sunt vizați la nivel instituțional privitor la independența Parlamentului și la principiul separației puterilor în stat. Acesta este un principiu de la care nu am intenția să abdic.

Parlamentul nu va primi indicații politice cum să voteze de la nicio altă instituție. Votul imperativ este nul. Membrii Parlamentului au dreptul să voteze așa cum cred, pe baza audierii celor care sunt în anumite cauze, pe baza informațiilor pe care le au, pe baza raportului pe care Ministerului Public îl înaintează Parlamentului în cazul în care se cere încuviințarea reținerii, arestării preventive sau urmărirea penală. Fiecare parlamentar consideră individual cum trebuie să voteze și nu ascultă ordine de la nimeni”, a spus Tăriceanu.

Citeşte şi: Raluca Turcan: Tăriceanu trebuie să demisioneze. Devine un GĂINAR ce doseşte acte

Replica lui Tăriceanu vine după ce mai mulţi liberali au cerut reluarea votului în cazul lui Dan Şova, pentru că, spuneau ei, s-ar fi făcut un abuz asupra democraţiei şi statului de drept. Deputatul PNL Mircea Dolha a declarat că numai aşa Senatul va demonstra că nu este în slujba intereselor de partid. 

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea