Tăriceanu respinge mandatul României la JAI: Trebuie să fim solidari cu eforturile UE pe tema imigranţilor

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmă că România trebuie să se arate solidară cu eforturile UE de a rezolva criza refugiaților. Acesta a adăugat că ar fi fost oportună o dezbatere parlamentară astfel încât mandatul cu care se merge la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de luni să aibă suportul Parlamentului.

14 sept. 2015, 10:12
Tăriceanu respinge mandatul României la JAI: Trebuie să fim solidari cu eforturile UE pe tema imigranţilor

Totodată, Tăriceanu a susținut că, de regulă, fixarea unui mandat foarte rigid nu ajută în negocieri.

Citeşte şi: Gabriel Oprea: Vom vota împotriva cotelor obligatorii la JAI

„Întotdeauna la UE s-au găsit căi pentru că sunt oameni care au și experiența politică și înțelepciunea necesare să găsească soluțiile de compromis și cred că România trebuie să dea dovadă de solidaritate în cadrul UE.

Cred că, în general vorbind, fixarea unui mandat foarte rigid nu ajută în negocieri. (…) La negocieri când mergi, când vrei să ai și o posibilitate de a ieși onorabil din aceste negocieri, (soluția — n.r.) nu este aceea de a merge cu o formulă să spunem de nediscutat.

Cred că România trebuie să facă cel puțin dovada că este dispusă la un efort, care trebuie să se bazeze pe capacitățile pe care le avem. În rest, cred că este responsabilitatea, în principal, a Guvernului, a Președinției”, a declarat Tăriceanu, luni, la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală, unde a participat la deschiderea anului școlar preuniversitar 2015-2016.

Președintele Senatului a ținut să precizeze că în toate țările democratice din Uniunea Europeană există cutuma dezbaterii în Parlament pe problemele de importanță națională.

„În toate țările democratice din Europa, când sunt astfel de probleme ridicate la nivel național, o dezbatere în Parlament nu este exclusă, dar, probabil, de multe ori, este și utilă o astfel de dezbatere pe un astfel de subiect, în așa fel încât să dea suport propunerii cu care România intră în discuțiile de la Comisia Europeană.

În afară de comisiile parlamentare, când vorbesc de o dezbatere întotdeauna mă refer la o dezbatere în plen. (…) În momentul în care Parlamentul va fi sesizat, sigur că ne vom spune punctul de vedere”, a afirmat acesta.

Potrivit lui Tăriceanu, ideea unor cote obligatorii impuse României poate da senzația că, într-o oarecare măsură, „știrbește suveranitatea” țării.

„Punctul meu de vedere în legătură cu problema imigranților este clar — România, ca stat membru al UE, trebuie să arate că este solidară cu eforturile și demersurile UE în a trata criza refugiaților.

Nu putem să facem, probabil, aceleași lucruri pe care sunt capabile să le facă țările dezvoltate economic din Vestul Europei, dar nici nu putem să arătăm egoismul vecinilor noștri. Trebuie să înțelegem că prin atitudinea noastră, într-un fel, răsplătim eforturile pe care UE le-a făcut față de România”, a spus Tăriceanu, reamintind faptul că România primește din partea UE „subvenții masive, care ajută foarte mult dezvoltarea economică, socială, culturală a țării”.

Vezi şi: MAE: Un stat UE nu poate fi penalizat pentru că nu are capacitatea de a primi un număr impus de imigranţi

Întrebat dacă renegocierea algoritmului după care se calculează cota ce revine fiecărui stat membru UE ar fi o soluție, președintele Senatului a replicat: „Nu știu care vor fi soluțiile care vor fi propuse. Nu vreau să avansez niciun fel de ipoteză, dar cred că, în final, soluția la care va ajunge UE va fi una acceptabilă tuturor țărilor membre”.

Vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, participă luni, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, pe tema dezbaterii pachetului de măsuri propus de Comisia Europeană la data de 9 septembrie.