Tăriceanu: Vom discuta cu colegii de la PSD ca OUG privind Codurile penale să fie respinsă

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică seara, la România TV că va discuta cu reprezentanții PSD ca Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale să fie respinsă în Parlament și să fie adoptată propunerea legislativă aflată la Camera Deputaților care rezolvă articolele declarate neconstituționale.

29 mai 2016, 20:00
Tăriceanu: Vom discuta cu colegii de la PSD ca OUG privind Codurile penale să fie respinsă

Ordonanța (OUG privind modificarea Codurilor Penale—n.r) nu este neconstituțională pe articole, e toată neconstituțională pentru că nu se poate legifera prin Ordonanță de urgență atunci când este vorba despre drepturile și libertățile cetățenești. Ca atare, propunerea pe care eu am făcut-o și o vom discuta cu colegii de la PSD este ca această ordonanță să nu intre în dezbatere și să fie pur și simplu respinsă și să ducem la bun sfârșit propunerea legislativă care este în momentul de față la Camera Deputaților„, a afirmat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a spus că propunerea legislativă privind modificarea Codurilor penale a fost blocată anul trecut la Camera Deputaților.

Anul trecut, Parlamentul a dorit să modifice cele două Coduri ca urmare a deciziilor Curții Constituționale prin care o serie de articole au fost declarate neconstituționale. După cum știți, proiectul s-a blocat în Camera Deputaților unde PNL, în primul rând, dar nu numai, au blocat adoptarea acestei modificări care era absolut necesară și acest lucru dovedește nu numai lipsa de voință dar și temerea și teroarea în care trăiesc mulți dintre actualii parlamentari, care nu au curajul să ia taurul de coarne în pofida acestor grave derapaje de la normele statului de drept și de la normele democratice„, a adăugat Tăriceanu.

El a spus că intenționează să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că Guvernul nu are dreptul să intervină pe un subiect care face obiectul unei propuneri legislative în dezbatere în momentul respectiv în Parlament, cum este cazul modificărilor aduse celor două Coduri.

Eu sper ca, în paralel, cu această respingere a Ordonanței de urgență, să votăm în Camera Deputaților propunerea legislativă care stă în așteptare în momentul de față și care rezolvă exact articolele declarate neconstituționale de Curtea Constituțională„, a arătat Tăriceanu.

Ordonanța de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală a fost necesară pentru clarificarea elementelor din aceste două coduri conform indicațiilor pe care Curtea Constituțională le-a făcut, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, săptămâna trecută, într-un briefing de presă susținut la Palatul Victoria.