Tarifele la parcările din centrul Clujului se dublează, în încercarea de a reduce traficul

Consilierii locali au votat, luni, un proiect de hotărâre care dublează tarifele la parcări în zona ultracentrală a municipiului Cluj-Napoca. Decizia a fost luată pe fondul unei aglomerări fără precedent a orașului, traficul fiind, mai ales în zona centrală, extrem de aglomerat.

28 nov. 2016, 16:24
Tarifele la parcările din centrul Clujului se dublează, în încercarea de a reduce traficul

De la 1 ianuarie 2017, un șofer va plăti, pe o jumătate de oră de parcare în zona I a municipiului Cluj-Napoca, care cuprinde 22 de străzi, un tarif de 2 lei, față de un leu, cât este în prezent, potrivit Agerpres.

De asemenea, tariful pentru o oră de parcare în această zonă va fi de patru lei, pentru două ore șoferul va plăti opt lei, iar pentru 3 orei-12 lei, aceasta fiind perioada maximă pentru care va putea lăsa mașina parcată într-un loc. După trei ore, șoferul va fi obligat fie să vină să își ia un nou tichet, fie să elibereze locul de parcare.

„Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, luni, o hotărâre privind tarifele pentru parcări ce urmează să fie aplicate începând cu anul 2017. Astfel, s-a operat o modificare importantă, care înseamnă dublarea tarifelor orare pentru parcare în zona I, zona centrală a municipiului, care include 22 de străzi, de la 2 lei pe oră, la 4 lei. Astfel, cea mai mică perioadă de timp de parcare în zona I este de o jumătate de oră, taxată acum cu 2 lei, iar perioada maximă de staționare într-o parcare publică este de 3 ore, care va costa 12 lei. Consilierii au decis și eliminarea abonamentului de o zi. Măsurile fac parte din planul de mobilitate urbană și au ca scop decongestionarea traficului și descurajarea șoferilor să mai parcheze în această zonă. Clujenii pot apela la mijloacele de transport în comun sau la bicicletă”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu.

La rândul său, primarul Emil Boc, a declarat, în ședința de Consiliu local, că a fost de acord cu această decizie, dincolo de necesitatea unei soluții pentru decongestionarea traficului în zonă, și pentru că are deja o alternativă pe care le-o poate propune locuitorilor, referindu-se la cele 700 de locuri de parcare de la subsolul stadionului Cluj Arena și a Sălii Polivalente. Aceste două clădiri se află la zece minute de mers pe jos de centrul municipiului.

Centrul orașului Cluj-Napoca este împărțit în două zone — I reprezentând zona centrală, unde se află peste 1.000 de locuri și zona II pentru care tarifele vor rămâne neschimbate în 2017.

De asemenea, prin proiectul adoptat luni nu se vor mai acorda abonamente de parcare pentru zona centrală decât persoanelor care locuiesc în zonă.