Ţările baltice vor găzdui MII de MILITARI ai NATO

Publicat: Joi, 14 Mai 2015 17:13 // Actualizat: Joi, 14 Mai 2015 17:13 // Sursa: romaniatv.net

Țările baltice intenționează să ceară NATO desfășurarea pe teritoriul lor a unor efective compuse din mii de militari pentru a juca un rol disuasiv față de Rusia, a declarat joi un purtător de cuvânt al armatei lituaniene.

Foto: belfasttelegraph.co.uk

'Vrem o unitate de dimensiunea unei brigăzi, pentru ca fiecare țară baltică să aibă câte un batalion', a declarat pentru AFP căpitanul Mindaugas Neimontas.

Șefii forțelor armate din Lituania, Letonia și Estonia vor adresa o cerere comună, aprobată de superiorii lor la nivel politic, generalului american Philip Breedlove, comandantul trupelor NATO din Europa, a spus el.

Vilnius, Riga și Talinn vor o 'prezență permanentă, prin rotație, de forțe NATO' ca 'măsură de disuasiune, având în vedere situația de securitate din regiune', a declarat același purtător de cuvânt, într-o aluzie la rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

El a refuzat să precizeze numărul de soldați NATO dorit, dar efectivele unei astfel de brigăzi ar putea fi de aproximativ 3.000 de militari.

Citeşte şi NATO anunţă exerciţii militare de anvergură în Europa de Est şi ţările baltice

SUA desfășoară de anul trecut, prin rotație, aproximativ 600 de soldați în țările baltice și în Polonia.

Unii membri europeni ai NATO, printre care Germania, sunt sceptici în privința unei prezențe militare permanente în regiune, estimând că aceasta ar fi contrară 'Actului Fondator' semnat de NATO și Rusia în 1997.

O sursă diplomatică a NATO a indicat că Alianța preferă să dezvolte o forță de reacție rapidă, mobilă și capabilă să fie desfășurată atât în estul, cât și în sudul Europei, pentru a răspunde unei crize indiferent unde s-ar produce aceasta.

Țările baltice, care au fost ocupate de URSS între sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și 1991, se tem că Moscova va încerca să le destabilizeze pentru a pune la încercare hotărârea Alianței de a le proteja.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 mai 17:20
...media="screen">
var td_blocks = []; //here we store all the items for the current page

//td_block class - each ajax block uses a object of this class for requests
...
1
EUR
4.8332
RON
28 Mar
noapte 6 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H