Ţările de destinaţie a imigranţilor s-au săturat să îi mai primescă pentru că sunt „prea numeroşi”

Confruntate cu un val de imigrație inedit după cel de-al Doilea Război Mondial, o mare proporție din locuitorii țărilor de primire a acestora estimează că imigranții sunt prea numeroși și doar 20% consideră prezența lor pozitivă, potrivit unui studiu publicat luni și citat de AFP, citat de Agerpres.

23 aug. 2016, 05:31
Ţările de destinaţie a imigranţilor s-au săturat să îi mai primescă pentru că sunt „prea numeroşi”

Efectuat în 22 de țări, acest studiu relevă „o neîncredere din ce în ce mai mare față de migranți”, în special în Franța și în Belgia, țări care au fost recent ținte ale unor sângeroase atentate jihadiste, subliniază institutul Ipsos.

În medie, 49% dintre persoanele intervievate consideră că imigranții sunt prea numeroși, în special în Europa (65% în Italia, 60% în Belgia, 57% în Franța, 50% în Germania, 49% în Marea Britanie). Și doar 20% dintre acestea estimează prezența migranților ca fiind pozitivă pentru țările lor (35% în Marea Britanie, 20% în Spania, 18% în Germania, 11% în Franța și în Belgia, 10% în Italia).

„Imaginile afluxului de refugiați pe coastele mediteranene, între altele, accentuează teama de fenomene migratorii incontrolabile în cea mai parte a țărilor Europei, cu o miză cheie: capacitatea lor de a se integra„, a estimat Yves Bardon, director al programului Flair al Ipsos Knowledge Center, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Criza migranţilor: Germania stabileşte, în PREMIERĂ, reguli pentru integrarea refugiaţilor

„În țări marcate de șomaj, precum Franța, Spania și Italia, de exemplu, se poate emite ipoteza că persoanele intervievate se simt amenințate la fel de bine de imigranți susceptibili să ocupe locuri de muncă pentru persoane necalificate, ca și de o imigrație aleasă, în măsură să le priveze de posturi în meserii de vârf în funcție de pregătirea lor”, a adăugat el.

În afară de neliniștile provocate de impactul social și economic, acest nou val de imigrație suscită temeri legate de securitate. 61% dintre persoanele intervievate consideră astfel că „teroriști s-au dat drept refugiați” pentru a pătrunde în țările lor, în special în Germania (71%), în Italia (70%) și în Franța (67%).

Acest studiu a fost realizat online de Ipsos în 22 de țări, din 24 iunie până în 8 iulie 2016, pe 16.040 de indivizi care constituie un eșantion reprezentativ al populației cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani.