Ţările din jurul României care se pregătesc să iasă din lockdown

Ţările din jurul României se pregătesc să iasă din lockdown. Este vorba despre Austria şi Ungaria. Autorităţile au anunţat redeschiderea restaurantelor, hotelurilor şi a instituţiilor de cultură.

23 apr. 2021, 20:53
Ţările din jurul României care se pregătesc să iasă din lockdown
Ţările din jurul României care se pregătesc să iasă din lockdown

Ţările din jurul României care se pregătesc să iasă din lockdown. Autorităţile din Austria a anunţat vineri  se are în vedere o redeschidere generală a restaurantelor, hotelurilor şi instituţiilor de cultură începând cu 19 mai, în condiţiile în care se observă o începere a scăderii numărului de infectări cu COVID-19, relatează AFP

Ţările din jurul României care se pregătesc să iasă din lockdown

Citeşte şi RELAXARE de la 1 iunie 2021: s-ar putea renunţa la carantina de noapte, iar masca nu va fi obligatorie la plajă

„Vom putea lua măsuri de redeschidere, într-o manieră prudentă”, a declarat cancelarul conservator Sebastian Kurz pentru jurnalişti.

Gastronomie, turism, cultură şi sport: aceste patru sectoare vor fi vizate, cu reguli stricte de siguranţă „pentru a menţine numărul infecţiilor sub control”, a spus el, spunând că doreşte să vadă ţara „pe ultimii metri ai luptei împotriva pandemiei”.

Cu toate acestea, vor fi necesare anumite condiţii la intrarea în diferite locuri, precum efectuarea unui test la faţa locului acolo unde este posibil sau prezentarea unui rezultat negativ, dovada vaccinării sau a prezenţei anticorpilor după infectarea cu COVID.

De asemenea, va fi posibilă organizarea din nou de evenimente publice cu o limită de 1.500 de participanţi în interior şi 3.000 în aer liber.

Circa două milioane de persoane au primit cel puţin o doză de vaccin şi se estimează că această cifră va urca la 3 milioane până la jumătatea lunii mai, adică o treime din populaţia de 8,9 milioane, potrivit şefului guvernului, care prevede o creştere a contaminărilor însă o scădere a spitalizărilor odată cu imunizarea grupurilor de risc.

Până atunci, capitala Viena rămâne supusă restricţiilor de deplasare şi închiderii magazinelor până la începutul lunii mai, iar primarul său, social-democratul Michael Ludwig, a dorit să atragă atenţia că data de 19 mai este „încă departe.

Citeşte şi Andrei Baciu anunță relaxarea măsurilor de restricție de la 1 iunie: „Un pas mai aproape de o viață normală”

Ungaria, planuri de redeschidere pentru cei vaccinaţi

Şi Ungaria are planuri de redeschidere. Prim-ministrul maghiar Viktor Orban a anunțat vineri că cei care au primit cel puțin prima doză de vaccin anti-COVID vor putea vizita o gamă largă de locuri publice care urmează să fie redeschise în curând, scrie DPA.

„Până la jumătatea săptămânii viitoare, vom fi la 4 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză”, a declarat Orban la radioul public. „Atunci vom pune la dispoziția celor care au pașaport imunitar o gamă largă de servicii”, a adăugat premierul.

Oricine deține acest document va putea să revină la viața pre-pandemică: poate merge din nou la teatre, cinematografe, grădini zoologice, parcuri sălbatice, circuri, muzee, evenimente sportive și săli de sport, hoteluri și restaurante.

Paşaportul de vaccinare, eliberat tuturor celor care au măcar o doză

Un „pașaport de imunitate” este eliberat oricui a primit cel puțin o doză de vaccin. Documentul de dimensiunea cardului de credit nu conține nicio informație despre vaccinul care i-a fost administrat titularului, are doar numele persoanei și alte câteva informații personale, alături de data vaccinării.

Ungaria face progrese semnificative în campania sa de vaccinare, în parte deoarece folosește vaccinuri făcute de Rusia și China care nu au fost aprobate.

Până în prezent, puțin peste 3,5 milioane de unguri au primit o doză de vaccin, în timp ce aproape 1,5 milioane sunt complet imunizați. Ungaria are o populație de puțin sub 10 milioane de oameni, scrie Mediafax.