Ţările din zona euro renunţă la rând pe rând la mărunţiş. Eurocenţii vor avea doar valoare numismatică

La sfârşitul acestei luni, monedele de 1 şi 2 eurocenţi din Irlanda nu vor mai avea decât valoare numismatică. Irlandezii devin astfel a şaptea ţara europeană, după Belgia, Suedia Danemarca, Finlanda, Olanda şi Ungaria care renunţă la cele mai mici subunităţi monetare.

20 oct. 2015, 09:12
Ţările din zona euro renunţă la rând pe rând la mărunţiş. Eurocenţii vor avea doar valoare numismatică

Banca Irlandei a anunţat că toate tranzacţiile în numerar vor fi rotunjite în limita a 5 eurocenţi pentru a permite eliminarea de pe piaţă a mărunţişului, relatează ziarul The Telegraph, citat de independent.md.

Decizia oficialilor din banca centrală a Irlandei este legată de costurile mari pe care le presupunea emiterea unor noi monede cu valoare redusă. Astfel, pentru o moneda de 1 eurocent se cheltuiau 1,65 eurocenţi, în vreme ce costul pentru producerea unei monede de 2 eurocenţi se ridica la 1,94 eurocenţi.

Oficialii Băncii centrale estimează că între 2001 şi 2012, instituţia a cheltuit cu 30 de milioane de euro mai mult pentru a pune în circulaţie mărunţişul de pe piaţa internă.

Citeşte şi Şi-a cumpărat un BOLID de zeci de mii de EURO, însă a plătit doar în monede: Am avut o PUŞCULIŢĂ MARE FOTO

Pe viitor, moneda de 5 eurocenţi va fi cea mai mică subunitate a monedei euro din Irlanda. Mişcarea era de anticipat şi a fost recomandată şi de ministrul de Finanţe al Irlandei, Michael Noonan, în urma unui experiment desfăşurat acum 2 ani în comitatul Wexford, când 85% dintre clienţi şi comercianţi s-au declarat în favoarea rotunjirii preţurilor.

Atenţie însă, irlandezii sunt mai degrabă decişi să rotunjească nota totală decât orice produs individual, astfel încât o factură de 10,21 sau 10,22 euro se va transforma automat într-o notă de plată de 10,20 euro, iar una de 10,23 euro va fi dusă spre 10,25 euro.

„Avem experienţă şi suntem buni în a face astfel de schimbări. Noi am trecut la euro înaintea altor ţări, iar indiciile de până acum ne arată că atât consumatorii, cât şi comercianţii se declară mulţumiţi cu aceasta decizie”, susţine Ronnie O’Toole, reprezentantul băncii centrale.