Ţările nordice devin tot mai restrictive cu primirea imigranţilor

Numărul migranților ajunși în Suedia nu a scăzut nici după ce această țară membră a spațiului Schengen a reintrodus controalele la granițe, în timp ce vecinii săi nordici iau tot mai multe măsuri pentru stăvilirea acestui aflux.
Filip Stan
13 nov. 2015, 20:15
Ţările nordice devin tot mai restrictive cu primirea imigranţilor

La aproape 24 de ore după reintroducerea controalelor la punctele de trecere a frontierei, autoritățile suedeze au primit încă aproximativ 1.600 de noi cereri de azil, cifră comparabilă cu cea înregistrată în mod obișnuit în zilele și săptămânile trecute.

Reintroducerea acestor controale, valabilă deocamdată doar pentru 10 zile, se aplică la punctul de trecere a frontierei de pe podul Strâmtorii Sund (ce leagă capitala daneză Copenhaga de orașul suedez Malmo) și în porturile unde sosesc navele de pasageri din Danemarca și Germania.

Dar autoritățile de la Stockholm se tem că migranții din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, care ajung chiar și până la Cercul Polar motivați de dorința unei vieți mai bune în Europa, se vor orienta tot mai mult către Suedia, întrucât celelalte state nordice iau măsuri pentru a le limita accesul, cu toate că și guvernul suedez a început să elaboreze astfel de măsuri, potrivit Agerpres.

Guvernul conservator norvegian a trimis vineri parlamentului de la Oslo o inițiativă legislativă care urmează să fie supusă votului săptămâna viitoare în regim de urgență și prevede în principal grăbirea expulzării refugiaților care vin dinspre Rusia.

Există migranți, mai ales sirieni, afgani și irakieni, care sosesc cu acte în regulă în Rusia și călătoresc apoi până la Cercul Polar pentru a trece granița în Norvegia, ei alegând această variantă pentru a evita așa-numita ‘rută a Balcanilor’. Numărul celor care de la începutul anului au optat acest traseu prin Rusia este de numai aproximativ 4.400, dar guvernul norvegian a constat în ultima vreme că această variantă este tot mai tentantă pentru migranți, în pofida condițiilor meteo extreme din acea zonă.

Citeşte şi Criza refugiaţilor: Ungaria acuză Uniunea Europeană de IPOCRIZIE

Prin urmare, pe lângă noua inițiativă legislativă, Norvegia a recurs și la alte măsuri, cum ar fi confiscarea bicicletelor folosite de migranți la trecerea graniței și atenționarea localnicilor că vor fi acuzați de trafic de persoane dacă îi transportă cu mașinile.

‘Majoritatea celor care trec granița nu fug de războaie sau persecuții’, a atenționat șefa guvernului de la Oslo, Erna Solberg, subliniind astfel motivația mai degrabă economică a solicitanților de azil, ea atrăgând atenția și asupra numărului tot mai mare de pakistanezi și afgani, care deja sunt mai mulți decât sirieni.

Și Danemarca a elaborat măsuri pentru descurajarea sosirii migranților. După ce în luna august a redus ajutoarele sociale destinate acestora, premierul Lars Lokke Rasmussen a anunțat miercuri un plan în 34 de puncte pe care-l va discuta săptămâna viitoare cu partidele politice, într-unul dintre aceste puncte menționându-se că solicitanții de azil își vor putea aduce familiile în Danemarca abia după trei ani, față de un an cât este prevăzut în prezent.

Suedia, recunoscută pentru politica ei de azil foarte generoasă care a făcut-o să devină, după Germania, a doua destinație preferată de migranții extracomunitari, a fost nevoită la rândul ei să adopte limitări ale acestei politici, după ce a ajuns în situația să nu mai aibă spații de cazare pentru noii veniți. Printre aceste măsuri, ce vor intra în vigoare în al doilea semestru al anului viitor, se numără eliberarea mai multor permise de ședere provizorii în locul celor permanente, înăsprirea condițiilor ce permit migranților să-și aducă familiile și intensificarea expulzărilor în cazul celor cărora li s-a respins cererea de azil. De asemenea, estimând că numărul migranților ajunși anul acesta în Suedia va fi de circa 190.000, executivul de la Stockholm a cerut Uniunii Europene să redistribuie o parte dintre ei către alte state din UE prin mecanismul cotelor obligatorii.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cât costă să construiești o casă de 80 mp la roșu. Lista completă a prețurilor din 2025 pentru materiale și manopera
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Poți închide centrala într-un mobilier de bucătărie? Ce prevede legea și care sunt normele de siguranță
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Se limitează plățile cash. Decizia a fost luată
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Un nor toxic de clor obligă 160.000 de spanioli să rămână în case. De la ce a plecat totul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești