Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, copila – minune a alpinismului care și-a pierdut viața într-o avalanșă în Retezat, acuzat de fapte de corupție privind modul în care a cheltuit fonduri europene

Ovidiu Popescu, tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, adolescenta moartă în 2017 într-o avalanșă în Retezat, a scăpat de închisoare, în urma intervenției prescripției răspunderii penale, în dosarul în care era acuzat de fapte de corupție privind modul în care a cheltuit fonduri europene.

05 ian. 2024, 23:52
Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, copila – minune a alpinismului care și-a pierdut viața într-o avalanșă în Retezat, acuzat de fapte de corupție privind modul în care a cheltuit fonduri europene

În schimb, bărbatul trebuie să dea înapoi o parte din finanțarea europeană primită pentru promovarea turistică a zonei Cheile Râșnoavei.

Ovidiu Popescu e înculpat și în alt dosar ale cărui fapte nu se pot prescrie. El e acuzat de ucidere din culpă după ce, în timpul unei expediții din 2017, organizate ”impropriu și defectuos” în Retezat, fiica sa de 14 ani, Dor Geta Popescu, şi un băiat de 13 ani, Erik Gulacsi, au murit surprinși de avalanșă.

Citește și Schimbare la cumulul pensie – salariu. Ce opțiuni mai au pensionarii pentru venituri în plus

Adolescenții erau considerați a fi copiii – minune ai alpinismului românesc. Dosarul e încă în faza de judecată pe fond la Judecătoria Hațeg, următorul termen fiind stabilit la finele lunii februarie 2024.

Ovidiu Popescu a fost acuzat, în dosarul de corupție judecat la Tribunalul Brașov în primă fază și ulterior la Curtea de Apel Brașov, de săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.

Ovidiu Popescu și clubul montan administrat de el au primit finanțare europeană de peste un milion de lei pentru un proiect care avea menirea să promoveze zona turistică Cheile Râșnoavei.

Citește și Regulile stricte pentru Cardurile Sociale 2024. Se dau amenzi de până la 6.500 de lei pentru încălcarea regulilor

Obiectivul general al proiectului era dezvoltarea turismului intern, prin promovarea la nivel național a turismului montan, a turismului de aventură, a eco-turismului și a obiectivelor specifice din zona Cheile Râșnoavei, pe principii de dezvoltare durabilă și ca obiective specifice: creșterea circulației turistice în zonă, mărirea gradului de informare a turiștilor asupra obiectivelor din zonă, creșterea gradului de educare și responsabilizare ecologică și crearea de noi locuri de muncă.

Pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite, în cererea de finanțare au fost menționate mai multe activități, crearea unui portal web de turism cu bază de date, administrarea acestuia și inițierea unor campanii de promovare online, promovarea media prin intermediul emisiunilor TV, al articolelor de presă, realizarea unui film de prezentare, organizarea unor concursuri de escaladă și aventură, organizarea unor seminarii cu organizații non-profit, cluburi sportive și asociații cu caracter educațional, organizarea unui festival de turism de aventură și ecologie, amenajarea unui centru de informare, participarea la târguri de turism prin amenajarea unui stand demontabil și transportabil, promovarea prin tipărituri și implementarea unor măsuri de audit și publicitate.