Tatăl lui Boris Johnson, opozant al Brexitului, a obţinut cetăţenia franceză. „Voi fi întotdeauna european”

Tatăl premierului britanic Boris Johnson, Stanley (81 ani), a obţinut în sfârşit cetăţenia franceză. El şi-a justificat cererea de naturalizare prin faptul că vrea să păstreze o "legătură" cu Uniunea Europeană, după Brexit.

20 mai 2022, 13:12
Tatăl lui Boris Johnson, opozant al Brexitului, a obţinut cetăţenia franceză. „Voi fi întotdeauna european”

Ţinând cont de elementele din dosar şi în absenţa unei decizii de refuz a ministrului justiţiei, Stanley Johnson a obţinut cetăţenia franceză pe 18 mai 2022, la expirarea termenelor prevăzute de Codul Civil„, a anunţat Ministerul Justiţiei din Franţa. „Această declaraţie are efect doar în cazul lui Stanley Johnson şi nu se extinde asupra descendenţilor săi”, se mai precizează în comunicat.

Consulul Franţei la Londra îi va înmâna personal lui Stanley Johnson certificatul său de cetăţenie.

Citeşte şi Boris Johnson, curaj nebun la Kiev. S-a plimbat minute în şir pe străzi, alături de Zelenski, şi a stat de vorbă cu lumea. Imagini unice din capitala Ucrainei VIDEO

Conservator la fel ca fiul său Boris, şi defavorabil Brexit -ului în 2016, înainte de a se răzgândi în anul următor, Stanley Johnson, care s-a născut în Anglia pe 18 august 1940 din mamă franceză, a solicitat naționalitatea franceză pe 18 noiembrie 2021, la consulul general al Franței de la Londra. „Voi fi întotdeauna european, aceasta este sigur”, spunea Stanley Johnson la radio RTL, în decembrie 2020.

Persoanele franceze prin descendenţă nu mai beneficiază de această cetăţenie dacă familia lor (ascendenţii) a rămas instalată în străinătate timp de peste 50 de ani, fără a-şi exercita drepturile legate de cetăţenie, prevede legislaţia franceză. Este vorba de pierderea cetăţeniei prin „desuetudine”.

Însă un alt articol al Codului Civil francez le permite acestor persoane să-şi recapete cetăţenia franceză printr-o simplă declaraţie, sub rezerva de a justifica „legături manifeste de ordin cultural, profesional, economic sau familial” cu Franţa sau de a fi luptat pentru ea.

Citeşte şi Boris Johnson s-a adresat poporului rus în limba rusă: „Preşedintele vostru este acuzat de crime de război, dar refuz să cred că face asta în numele vostru”