Tatăl lui Roman Protasevici, jurnalistul arestat în Belarus, e convins că înregistrarea video din închisoare a fost făcută sub constrângere: „Vorbea într-un mod neobișnuit pentru el”

Tatăl lui Roman Protasevici, jurnalistul din Belarus arestat în urma incidentului aerian de la Minsk, a spus că în mod cert fiul lui a făcut sub constrângere înregistrarea video publicată luni de autoritățile bieloruse.

25 mai 2021, 18:10
Tatăl lui Roman Protasevici, jurnalistul arestat în Belarus, e convins că înregistrarea video din închisoare a fost făcută sub constrângere: „Vorbea într-un mod neobișnuit pentru el”

Dmitri Protasevici spune că fiul său părea foarte agitat și „vorbea într-un mod neobișnuit pentru el”.

„E clar că fusese agresat fizic, pentru că se văd urmele bătăii pe fața sa”, a adăugat el, conform potrivit The Guardian.

A fost obligat să spună că e tratat corect și că nu are probleme de sănătate.

„În continuare nu știm unde este, în ce condiții este deținut, cum se simte”, a mai spus tatăl lui Roman Protasevici, care trăiește în Polonia.

Citește și Roman Protasevici apare cu vânătăi pe față, într-o filmare terifiantă. Declarațiile suspecte ale reporterului. Indiciile unui mesaj codat

Opozantul belarus Roman Protasevici, reţinut duminică după deturnarea unui avion de linie, se află în arest preventiv într-o închisoare din Minsk.

Roman Protasevici, 26 de ani, este fostul redactor-şef al influentului canal media de opoziţie Nexta, care a jucat un rol-cheie în organizarea unei mişcări de protest istorice împotriva lui Aleksandr Lukaşenko în 2020.

Puterile occidentale şi opoziţia au denunţat ferm acest incident, acuzând Minskul de „piraterie”, ba chiar de „terorism de stat” pentru arestarea unui militant.

Avioanele din Belarus, interzise pe aeroporturile din UE

Mai multe sancțiuni și măsuri aplicate în cazul Republcii Belarus au fost luate în cadrul întâlnirii liderilor de la Consiliul European, după evenimentele de duminică, de la Minsk.

Avioanele din Belarus, interzise pe aeroporturile din UE. Decizia a fost publicată și pe contul de Tiwttier al purtătorului de cuvânt al Consiliului European, Barend Leyts.

„Consiliul European condamnă deturnarea aeronavei Ryanair la Minsk, Belarus, în data de 23 mai 2021. Astfel, a fost pusă în pericol siguranța aviatică, dar și reținerea de către autorități a jurnalistului Raman Pratasevich și Sofia Sapega.

În acest context, Consiliul European a decis:

  • Se solicită eliberarea imediat a lui Roman Pratasevicj și Sofia Sapega, iar libertatea lor de mișcare să fie garantată
  • Se solicită investigarea de urgență a evenimentului de către Organizațoia de Aviație Civilă
  • Evitarea traficului peste Belarus
  • Se cere interzicerea zborurilor belaruse în spațiul aerian al Uniunii Europene și interzicerea aeronavelor pe aeroporturile UE „, se menționează în decizia Consiliului European.

Cum s-a întâmplat incidentul din Belarus

Un avion de vânătoare a obligat un avion de pasageri RyanAir, în care se aflau 171 de pasageri, să aterizeze de urgenţă în Minsk, scopul fiind arestarea unui jurnalist care a criticat regimul. Aeronava efectua o cursă Vilnius – Antena.

Cu puţin înainte de a ieşi din spaţiul aerian al Belarusului, cineva de la bord a lansat o alarmă cu bombă, care s-a dovedit a fi falsă. Un avion de luptă Mig29 a fost lansat, iar aeronava de pasageri a trebuit să aterizeze, potrivit BBC.