NEREGULI la CONPET. Tatăl Robertei Anastase a încasat prime colosale. Guvernul sesizează DNA

Corneliu Anastase, tatăl fostului şef al Camerei Deputaţilor, a încasat prime în valoare de 126 de mii de lei din partea firmei CONPET, prin intermediul unui fond de protocol pe care Corpul de Control al Guvernul îl consideră ilegal. Experţii Executivului vor sesiza  DNA cu privire la cei 3,6 milioane de lei pe care compania care operează transportul ţiţeiului  i-a acordat angajaţilor.

11 apr. 2013, 06:57
NEREGULI la CONPET. Tatăl Robertei Anastase a încasat prime colosale. Guvernul sesizează DNA

Un raport al Corpului de Control al premierului, făcut public joi de Guvern, arată că în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012,  Corneliu Anastase a încasat prime în cuantum total de 126.508 lei, din care suma de 86.189 lei provenea din fondul de premiere aflat la dispoziţia directorului general.

La data de iunie 2010 a fost înfiinţat Departamentul management, comunicare, iar la data de 18 iunie 2010 în funcţia de şef al departamentului, asimilată unei funcţii de conducere, a fost numit Corneliu Anastase, până atunci consilier şef al directorului general, beneficiind astfel de un salariu lunar de 9.800 lei, similar celui de director.

În aceeaşi perioadă, potrivit raportului, directorul general al Conpet, companie deţinută de Ministerul Economiei, a avut la dispoziţie un fond de premiere în sumă totală de 3,68 milioane lei, din care a acordat prime în mod preferenţial.

În plus, conducerea de la CONPET a cheltuit sute de mii de lei pe whisky, şampanie, ceasuri şi parfumuri.

Experţii Guvernului vor sesiza DNA reclamând abuz în serviciu în formă continuată.

Corpul de control al primului-ministru, ca organ de control administrativ, va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovăţiei„, se arată în raport.

CITEŞTE ŞI SALARIU NESIMŢIT LA STAT. Tatăl Robertei Anastase a câştigat 35.000 de lei într-o singură lună

Premierul Victor Ponta a declarat în iunie 2012 că directorul Conpet a refuzat să îl demită pe tatăl Robertei Anastase din postul de consilier, deşi cererea i-a fost adresată chiar de către ministrul Economiei, argumentând că a fost numit la conducerea companiei de stat de fostul ministru de resort în baza unui contract de manager.

Ponta arăta totodată că tatăl Robertei Anastase încasează lunar un salariu de 10.000 de euro. În replică, Anastase susţinea atunci că premierul este „un mincinos” şi că tatăl ei primeşte de la Conpet o treime din suma avansată de Ponta.

Totodată, directorul general al Conpet, Dorin Tudora, l-a contrazis la acea dată pe premier, susţinând că ministrul Economiei nu i-a cerut „în mod direct” demiterea lui Corneliu Anastase.

Conpet deţine şi operează sistemul naţional de transport al ţiţeiului prin conducte.