Tatăl unuia dintre tinerii morți în Colectiv rupe tăcerea, după decizia Curții de Apel: „Există judecători dornici să îi elibereze pe vinovați. Care e scopul justiției?”

Au trecut aproape șase ani de la tragedia de la Colectiv, iar vinovații sunt încă în libertate. În urma petrecerii din Clubul Colectiv, ce a avut loc pe 30 spre 31 octombrie 2015, au fost distruse 65 de destine și în jur de 150 de tineri au fost spitalizați.

15 iun. 2021, 13:51
Tatăl unuia dintre tinerii morți în Colectiv rupe tăcerea, după decizia Curții de Apel: „Există judecători dornici să îi elibereze pe vinovați. Care e scopul justiției?”

Curtea de Apel București a decis să formeze două dosare Colectiv, urmând ca fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului.

Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru – unul dintre tinerii morți în urma incendiului, a făcut declarații disperate, punctând faptul că, la șase ani de când și-a înmormântat fiul, judecătorii sunt dornici să-i elibereze pe vinovați.

„Există judecători dornici să îi elibereze pe vinovați pentru că, deși există vină, nu ar exista intenție. Dar dacă mureau 300 sau 1000 sau 10000, uciși din greșeală, pentru-că știm cu toții >?”, a spus Eugen Iancu.

„Deci nu se discută vinovățiam ci intenția de a ucide. Și totuși, au murit 64 de oameni, iar alte zeci își poartă încă rănile prin sălile de operație.

Viața a sute de oameni a fost afectată, unii și-au pierdut unicul copil, iar acum trăiesc fără a mai tŕăi, alții au murit deja afectați de trauma pierderii copilului. Și cu toate astea, există judecători dornici să îi elibereze pe vinovați pentru că, deși există vină, nu ar exista intenție.

Dar dacă mureau 300 sau 1000 sau 10000, uciși din greșeală, pentru că știm cu toții >?

Dar dacă la primul cutremur ce va veni vor cădea 50 din blocurile nou construite de > cămătari și proxeneți deveniți peste noapte investitori și vor muri sute de oameni sub dărâmături, cine va răspunde?

Care este scopul justiției? Au murit 64 de oameni într-un incendiu provocat de corupție, iar voi, oameni ai dreptății, vreți să spuneți că corupții trebuie să fie liberi pentru că la cafeaua de dimineață nu au plănuit crima?”, a fost reacția lui Eugen Iancu, după decizia de luni a Curții de Apel București.

Bombă în dosarul Colectiv. Instanța a dispus disjungerea cazului. Piedone va fi judecat separat în luna septembrie

Curtea de Apel Bucureşti a decis luni să formeze două dosare Colectiv, urmând ca fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului, informează Agerpres.

Instanţa ar fi trebuit luni să înceapă dezbaterile finale în dosarul Colectiv şi să se pronunţe pe o cerere ridicată din oficiu de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, privind schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpaţi, printre care şi Piedone.

La începutul şedinţei de judecată, judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache a anunţat că ea şi colegul ei au opinii diferite în legătură cu schimbarea încadrării juridice, astfel încât problema trebuie tranşată prin formarea unui complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea judecător.

Adina Pretoria Dumitrache a susţinut că formarea unui complet de divergenţă va duce la amânarea procesului şi a propus ca dosarul să fie separat în două.

Astfel, s-a luat decizia ca într-unul dintre dosare să fie judecaţi, doar pe latură penală, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise, Daniela Niţă – patroana firmei de artificii, Cristian Niţă, directorul firmei de artificii, SC Colectiv SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists. În acest caz, dezbaterile pe fond încep marţi.

Separat, se va forma un alt dosar, în care vor fi dezbateri, în complet de divergenţă, atât pe fond, cât şi pe cererea de schimbare a încadrării juridice, cu inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, pompierii George Matei şi Antonina Radu şi cele trei funcţionare din Primărie – Aurelia Iofciu, Larisa Luminiţa Ganea şi Ramona Sandra Moţoc.

În acest al doilea dosar, a fost dat un termen pentru 22 septembrie.