Tatuajele şi piercing-urile pentru orbi şi bolnavii de SIDA ar putea fi INTERZISE

Ministerul Sănătăţii ar putea interzice saloanelor şi cabinetelor de înfrumuseţare să mai tatueze sau să pună piercing-uri orbilor, bolnavilor psihic, gravidelor şi bolnavilor de SIDA, hepatită sau diabet zaharat. Proiectul a fost pus pe site-ul ministerului şi se află în dezbatere publică până pe 1 iunie.

23 mai 2014, 18:26
Tatuajele şi piercing-urile pentru orbi şi bolnavii de SIDA ar putea fi INTERZISE

Proiectul, pus în dezbatere publică, vineri, de Ministerul Sănătăţii, urmăreşte modificarea şi completarea Normelor de igienă pentru cabinete de înfrumuseţare corporală. Termenul limită până la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ (23 mai 2014).

Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, angajaţii cabinetelor de înfrumuseţare corporală nu vor mai avea voie să tatueze sau să pună piercing-uri persoanelor care suferă de anumite afecţiuni. Astfel, este interzis a se executa procedurile de tatuare şi piercing / implantare dermală la persoanele care suferă de următoarele boli:

  • diabet zaharat;
  • hemofilie (sângerări care se opresc greu);
  • boli de inimă;
  • boli dermatologice, leziuni ale pielii sau sensibilitatea pielii la săpunuri, dezinfectanţi sau alte produse cosmetice;
  • manifestări sau reacţii alergice la metale, pigmenţi, coloranţi sau alţi sensibilizanţi pentru piele;
  • boli transmisibile;
  • stări lipotimice, epilepsie, apoplexie, narcolepsie;
  • sarcină, alăptare;
  • deficienţe imunitare;
  • cicatrici cheloide;
  • handicap psihic;
  • hepatita;
  • seropozitiv (SIDA);
  • nevăzători (chiar dacă sunt însoţiţi).

Potrivit MS, aceste proceduri pot avea efecte negative asupra sănătăţii clientului.

VEZI şi TATUAJE PENIBILE pe care femeile nu ar trebui niciodată să şi le facă

Totodată, „este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal şi implantul dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepţia piercingului din zona urechii”. Potrivit proiectului, „este interzisă şi efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani„.

Se pot executa, în schimb, proceduri de piercing corporal persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani şi de tatuare artistică şi cosmetică persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, numai în situaţia în care minorul este însoţit de părinte, tutore sau curator, după caz. Părintele, tutorele sau curatorul, după caz trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că este de acord cu efectuarea procedurii la minor.

De asemenea, „este interzisă efectuarea piercing-ului la nivelul organelor genitale la persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani„. Interzisă este şi efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale.

VEZI şi Cele mai realiste tatuaje create vreodată GALERIE FOTO & VIDEO

În proiectul Ministerului Sănătăţii este prevăzut şi faptul că „pistolul utilizat în piercing-ul urechii trebuie curăţat, dezinfectat şi/sau sterilizat după fiecare utilizare în funcţie de materialul din care este confecţionat pistolul, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 261/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare”. Totodată, operatorul trebuie să folosească echipament de lucru, lavabil, curat şi dezinfectat sau de unică folosinţă, bonetă cu care se acoperă părul în întregime, mască şi ochelari. În cazul în care se anticipează posibilitatea de murdărire, trebuie folosite mâneci şi şorţ impermeabil.

Înainte de începerea procedurilor de piercing, tatuare artistică, tatuare cosmetică, implantare dermală clientul trebuie informat asupra posibilelor riscuri generate de procedură, asupra măsurilor de igienă ce trebuie luate după efectuarea procedurii şi altor detalii tehnice despre tratament.

Citeşte şi Povestea tânărului care şi-a „mutilat” faţa: „Pot să scot limba pe acolo” FOTO