Taxă de 25% pe profiturile companiilor de petrol şi gaze, impusă în Marea Britanie. Milioane de oameni primesc ajutoare

Guvernul de la Londra a decis aplicarea unei taxe excepţionale pe profiturile companiilor de petrol şi gaze, cedând presiunilor în creştere de a-i susţine pe britanicii afectaţi de deteriorarea nivelului de trai.

30 mai 2022, 11:51
Taxă de 25% pe profiturile companiilor de petrol şi gaze, impusă în Marea Britanie. Milioane de oameni primesc ajutoare

Autorităţile britanice estimează că taxa de 25% pe firmele de energie va aduce la buget aproape cinci miliarde de lire sterline (5,90 miliarde de euro). Astfel, se va putea finanţa acordarea granturilor excepţionale de 650 de lire sterline pentru opt milioane dintre cele mai sărace gospodării din Marea Britanie.

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a explicat că aproape opt milioane de pensionari vor primi plăţi de 300 de lire sterline, iar facturile la energie vor fi subvenţionate cu 400 de lire sterline pentru fiecare gospodărie din UK. Este astfel înlocuit planul anterior privind acordatea de credite de 200 de lire. Potrivit Bloomberg, pachetul are o valoare de 15 miliarde de lire sterline, susţinerea totală decisă până acum ridicându-se la 37 miliarde de lire sterline.

„Ştim că gospodăriile suferă dramatic acum. Susţinerea fiscală trebuie să vină la timp, să fie ţintită şi temporară“, a declarat Rishi Sunak.

Iniţial, miniştrii s-au opus introducerii unei taxe speciale în domeniul energiei, de teamă că această măsură ar sufoca investiţiile. Cererile de a interveni în criza nivelului de trai s-au intensificat puternică, iar, în aceste condiţii, o taxă excepţională a devenit ce în ce mai populară în rândul britanicilor.

Pentru a evita criticile că această măsură descurajează afacerile, ministrul britanic de Finanţe a anunţat includerea unei alocaţii pentru investiţii, companiile de energie putându-şi reduce taxa plătită dacă se angajează la cheltuieli de capital. Sunak a declarat că taxa va fi eliminată când preţurile petrolului şi gazelor vor reveni la „niveluri mai normale istoric“, conform Zf.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, gata să-și asume funcția de premier: „Nu am nici cea mai mică problemă” / Liderul PSD cere supraimpozitarea multinaționalelor

Taxă de 25% pe profiturile companiilor de petrol şi gaze, impusă în Marea Britanie. Ce alte ţări au aplicat măsuri similare

Marea Britanie este pe cale de a deveni una dintre ţările cele mai grav afectate de o combinaţie de creştere puternică a inflaţiei şi de un declin economic. Guvernul de la Londra nu este singurul care a aplicat astfel de taxe excepţionale.

În septembrie 2021, Spania a adoptat mă­suri de urgenţă pentru reducerea fac­turilor la energie prin redirec­ţio­narea a miliarde de euro sub formă de pro­fituri extraordinare de la companii de energie către consumatori prin intermediul unei taxe excepţionale. În martie acest an, gu­vernul de la Madrid a decis menţinerea taxei.

În mai, Italia a anunţat că o taxă excepţională de 10% pe producătorii şi comercianţii de electricitate, gaze naturale şi produse petroliere va fi majorată la 25% pentru a ajuta consumatorii şi companiile să facă faţă costurilor în creştere la energie, conform Reuters.

În Franţa, guvernul a anunţat la începutul anului că va forţa EDF, gigantul de stat din energie, să suporte un impact financiar de 8,4 miliarde de euro pentru a proteja gospodăriile de costurile în creştere ale energiei prin limitarea majorărilor facturilor la 4% în acest an.

În Ungaria, guvernul condus de Viktor Orban a anunţat că marile companii care operează în ţară, inclusiv companiile de energie, vor fi obligate să-şi transfere „profiturile suplimentare“ către stat pentru finanţarea subvenţiilor. Unul dintre cei mai afectaţi va fi MOL, gigant de petrol şi gaze.

Citeşte şi: Recensământ 2022. Cum se desfășoară interviul față în față, cât durează și cum îi recunoașteți pe recenzorii care se prezintă la locuințele voastre