Taxă de gunoi de 80 lei pe tonă, în vigoare de la 1 ianuarie 2017 în România

Operatorii de salubritate care vor depozita deșeuri la groapa de gunoi vor trebui să plătească o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă depusă, începând cu data de 1 ianuarie 2017, urmând ca această taxă să crească la 120 lei/tonă din 2018, potrivit prevederilor incluse în Legea 384/2013.
Alina Costache
30 dec. 2016, 09:52
Taxă de gunoi de 80 lei pe tonă, în vigoare de la 1 ianuarie 2017 în România

În timp ce OUG 31/2013 reglementa taxarea progresivă a depozitării, începând cu 50 lei/tonă din 2014, 80 de lei/tonă din 2015 și 120 lei/tonă, cu începere din 2016, Legea 384 introduce creșterea taxei la 80 de lei/tonă din 2017, respectiv la 120 de lei/tonă, abia din 2018.

Conform autorităților din domeniu, legislația actuală, ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, urmărește îndeaproape principiul „poluatorul plătește”.

Pe fondul acestei noutăți, operatorii depozitelor ecologice susțin ideea că au informat din timp clienții asupra obligativității achitării unei taxe de 80 de lei/tonă de deșeu valorificat exclusiv la groapa de gunoi.

„În calitate de operator al depozitului ecologic din cadrul Centrului de management Integrat al deșeurilor Chiajna, Iridex a depus toate eforturile pentru a aduce la cunoștința tuturor clienților această obligativitate legislativă. Astfel, încă din luna noiembrie, Iridex a transmis înștiințări către toate autoritățile publice locale și către autoritatea centrală și locală de mediu, precum și către toți operatorii de salubritate. Până în prezent, nu s-au primit niciun fel de răspunsuri din partea acestor autorități și nici din partea clienților (operatori de salubritate), cu care aceste autorități au în derulare contracte de delegare a gestiunii deșeurilor”, explică reprezentanții depozitului Iridex din Chiajna.

În acest context, administratorul Iridex atenționează asupra faptului că în cazul în care autoritățile locale nu vor accepta plata acestei taxe, iar legislația va rămâne neschimbată, începând cu data de 1 ianuarie 2017, compania va fi nevoită să sisteze preluarea deșeurilor în vederea eliminării prin depozitare, neavând posibilitatea suportării acestei taxe în locul generatorilor de deșeuri.

România ar fi trebuit să introducă o taxă pe deșeuri la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, începând din ianuarie 2016, iar banii obținuți urmau să meargă către Fondul de Mediu.

Din datele oficiale, prezentate în august 2015 de fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, reieșea faptul că în România taxa pe groapa de gunoi se va situa sub nivelul perceput în alte țări din regiune, cum ar fi în Ungaria unde valoarea este de 34 euro/tonă.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare și reciclare din masa totală a cantităților de deșeuri (hârtie, metal, plastic și sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri ne-periculoase provenite din activități de construcție și demolări, 60% valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională și, nu în ultimul rând, să atingă, anual, o cantitate colectată de 4 kg/locuitor de deșeuri electrice și să colecteze separat bio-deșeurile în vederea compostării și fermentării acestora.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…