Taxa de parcare lângă bloc a ajuns să coste cât rata la o maşină nouă. Unde sunt cele mai scumpe locuri

Taxa lunară de parcare lângă bloc a ajuns să coste în Iaşi cât rata la o maşină nouă sau cât o vacanţă exotică. Cele mai scumpe locuri sunt cele de la periferia oraşului.

06 ian. 2021, 09:18
Taxa de parcare lângă bloc a ajuns să coste cât rata la o maşină nouă. Unde sunt cele mai scumpe locuri
Taxa de parcare de lângă bloc a ajuns să coste cât rata la o maşină nouă

Taxa lunară de parcare lângă bloc a ajuns să coste în Iaşi cât rata la o maşină nouă. În ultimii doi ani, cel mai scump loc de parcare a costat 1.021 lei/lună, respectiv peste 12.200 lei/an, potrivit Ziarul de Iaşi.

În prezent, cel mai mare contract încheiat de Primărie ajunge la 510 lei/lună, respectiv peste 6.100 lei/an, un cost asemănător cu un sejur exotic în Republica Dominicană.

Costul mediu al unui loc de parcare rezidenţial oferit de Primărie este de 119 lei/lună.

Citeşte şi Coadă la taxe şi impozite şi pentru locuri de parcare la început de an

Taxa lunară de parcare lângă bloc a ajuns să coste în Iaşi cât rata la o maşină nouă. Care sunt cele mai scumpe zone

Deşi ne-am aştepta ca cele mai scumpe locuri de parcere să fie în centrul oraşului, acestea sunt în cartiere precum Mircea cel Bătrân, Păcurari şi Podul de Fier.

Potrivit lui Radu Grigoraş, şeful DEP, pentru anul 2021 urmează să fie scoase la licitaţie 2.500 de locuri de parcare. Reamintim că, în 2019, au fost scoase la licitaţie 1.250 locuri şi au fost încheiate 955 de contracte (unele locuri nu au avut pretendenţi).

În 2020, în ciuda restricţiilor în context pandemic, licitaţiile au continuat: 1.130 de locuri scoase la licitaţie – 810 contracte încheiate.

„În prezent, sunt active circa 8.200 de contracte pentru locuri în parcări de reşedinţă“, a precizat Radu Grigoraş, potrivit Ziarul de Iaşi. 

În 2019, Primăria a încasat din exploatarea parcărilor de pe raza oraşului o sumă totală de aproape 5,8 milioane lei. Din aceşti bani, 3,5 milioane lei reprezintă contravaloarea veniturilor provenite de la parcările de reşedinţă.

O centralizare realizată în toamna anului trecut de către DEP arăta că încasările din primele nouă luni ale anului 2020 depăşiseră deja suma totală aferentă anului 2019. Astfel, potrivit Primăriei, până la 1 octombrie 2020 fusese încasată o sumă totală de 7 milioane lei (3,9 milioane lei – parcări de reşedinţă).

Din cauza pandemiei de coronavirus, licitaţiile pentru parcările de reşedinţă vor fi ţinute pe WhatsApp. Toate actele necesare trebuie să fie trimise tot online, la adresa de mail [email protected]: detalii despre condiţiile fiecărei proceduri pot fi consultate pe site-ul primaria-iasi.ro la secţiunea „Licitaţii“.

Prima procedură lansată pentru anul în curs va avea loc pe 18 ianuarie şi urmează să fie licitate 22 de locuri.

Nu în Iaşi sunt cele mai scumpe locuri de parcare. Clujul încasează anual din parcări de cinci ori mai multe, fiind urmat de Oradea, Sibiu, Braşov şi Timişoara.