Taxa pe ambalaj revine în 2021. Toţi românii o vor plăti în supermarket

Sticlele de apă, bere şi suc care se pot reutiliza, dar și PET-urile și dozele de aluminiu vor putea fi resitituite în magazine începând cu 2021, pentru reciclare. Sistemul garanției ar urma să fie extins.

12 ian. 2021, 12:24
Taxa pe ambalaj revine în 2021. Toţi românii o vor plăti în supermarket

Taxa pe ambalaj revine în 2021, va fi adoptată de Guvern şi nu va fi introdusă printr-un proiect de lege care există deja în Parlament.  Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a declarat luni, la Antena 3, că „undeva în primăvară” Guvernul Cîțu va adopta o Hotărâre privind introducerea unei „taxe pe ambalaj” în valoare de 50 de bani pe care o va plăti la magazin fiecare român care cumpără o sticlă sau doză de aluminiu de apă, bere şi suc, precum și pentru PET-uri.

Cei 50 de bani pentru fiecare sticlă/doză vor putea fi recuperați dacă duci produsul la un aparat special de reciclat.”Mergeti cu PET-ul la o masinarie in care se introduce acel plastic si acel plastic are cod de identificare ca face parte din sistemul natonal de garantare si returnare”, a explicat ministrul procedura de recuperare a banilor plătiți în plus la magazin.

Veşti proaste pentru români. O nouă taxă apare din 2021. Se va întâmpla când mergeţi la magazine

Functionarea propriu-zisa a sistemului mai are de asteptat insa, pana la punerea la punct a infrastructurii: aparatele unde duci produsele sa-ti recuperezi banii si pe urma reteaua de preluare a ambalajelor de la toate aceste aparate.

„Proiectul a trecut de consultarea publica, incorporam observatiile in proiectul de HG, undeva pana in primavara adoptam astfel incat pana in 2022 sa se faca investitii in automate, logistica care sa recicleze din fiecare catun”, a mai declarat ministrul Mediului despre taxa pe ambalaj.

Declaraţia unică 2021. Schimbările anunţate de ANAF. Cum arată noul formular

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. Începând din 2021 ţara noastră va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează. Ministerul Mediului doreşte că la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, țara noastră va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi.