Taxa pe lux 2024. Se strânge laţul pentru românii bogaţi, trebuie să-şi declare bunurile de valoare până la Paşte

Românii care au case extrem de scumpe sau bolizi de lux au termen limită până la care trebuie să le declare la ANAF pentru ca acestea să poată fi impozitate în regim special.

06 feb. 2024, 18:28
Taxa pe lux 2024. Se strânge laţul pentru românii bogaţi, trebuie să-şi declare bunurile de valoare până la Paşte

Taxa pe lux 2024. Declarația trebuie completată de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia până pe 30 aprilie. Ulterior, aceasta va fi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe.

Voucherele sociale se taie la jumătate. Românii vor primi doar 125 de lei, doar de două ori pe an
Concret, noua taxă pe lux se va plăti pentru locuințe și mașini scumpe. În cazul proprietăților imobiliare, taxa este în valoare de 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei, adică aproximativ 500.000 de euro. În cazul mașinilor, aceasta este 0,3% din suma care depășește 375 de mii de lei, adică 75.000 de euro.

Taxa pe lux. Proprietarii de case și mașini scumpe sunt obligați să le declare la ANAF. Ce taxe vor plăti pe ele

Așadar, impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare a fost reglementat prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Vorbim de o taxă de 0,3% din suma ce depășește 2,5 milioane de lei, în cazul proprietăților imobiliare, adică aproximativ 500.000 de euro, și 375 de mii de lei, adică 75.000 de euro pentru mașini.

Citește și Noi beneficii pe care angajatorii le pot acorda angajaților. Legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează, se declară și se plătește, începând cu anul 2024, la termenele stabilite de lege, de următoarele persoane:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, depășește 2.500.000 lei (aproximativ 500.000 de euro);
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei (aproximativ 75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Dacă vorbim despre proprietățile de tip clădiri rezidențiale, termenul de declarare și plată a sumei datorate e până la data de 30 aprilie, inclusiv a anului de impunere. În cazul proprietăților reprezentând autoturisme, termenul de declarare și plată a sumei datorate este până la data de 31 decembrie inclusiv a anului de impunere.

Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se plătește la bugetul de stat, până la data de 30 aprilie inclusiv a anului pentru care se datorează, respectiv până la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul.

Citește și Atenție șoferi! Toate mașinile vor avea avertizare sonoră de viteză din 2024. Cum funcționează asistentul inteligent