Taxa pe lux pe co-proprietari. Impozitul nu va fi plătit doar de unul dintre deținători. Exemplu de calcul

Ai auzit vreodată de ”taxe pe lux”? Românii care dețin în proprietate case și mașini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogățiile pe care și le permit.
Filip Stan
25 iul. 2024, 11:58
Taxa pe lux pe co-proprietari. Impozitul nu va fi plătit doar de unul dintre deținători. Exemplu de calcul

Taxa pe lux a intrat în vigoare! Românii care dețin în proprietate case și mașini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogățiile pe care și le permit. Așa numita „taxă pe lux” a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini. ANAF a făcut public formularul 216.

Te-ar putea interesa și Taxa pe lux, impusă de PSD la guvernare, a intrat în vigoare: cei care dețin vile şi limuzine scumpe vor plăti o suprataxare de 0,3%

Așa numita ”taxă pe lux” a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini. ANAF a făcut public formularul 216.

După introducerea așa-numitei „taxe pe lux” în Legea 296/2023, la începutul lunii a fost publicat Ordinul nr. 3.738 din 9 iulie 2024, emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care detaliază și reglementează condițiile utilizării formularului 216, destinat declarării impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Având în vedere marjele de impozitare, Ziare.com s-a consultat cu specialistul în fiscalitate Adrian Bența pentru a răspunde unor cazuri particulare în aplicarea legii, în ajunul depunerii declarației obligatorii.Unul din aceste cazuri se referă la modalitatea de calcul a impozitului în cazul în care imobilul în cauză este deținut de mai mulți proprietari.Economistul a confirmat că, de cele mai multe ori, co-proprietatea este dată de deținerea în comun a unei locuințe de soți.

„Se analizează imobilul. Faptul generator al obligației plății este existența imobilului cu valoare mai mare de 2,5 milioane de lei, iar valoare este cea care în evidență Primăria. Se plătește proporțional de fiecare dintre proprietari și se declară până în 30 septembrie, prin depunerea la organul fiscal central, la ANAF și nu la Primărie deci, a unei declarații de impozitare – Formularul 216”, a explicat Adrian Bența.

Exemplu de calcul: Costul total al impozitului se împarte între co-proprietariEconomistul a lucrat cu un exemplu concret.

Doi soți care dețin împreună o vilă de 3 milioane de lei. Valoarea impozabilă, baza de calcul a impozitării, este de 500.000 de lei, ce depășește 2,5 milioane de lei. Impozitul este astfel 500.000 lei * 0,3%, și anume 1.500 de lei.

Atât soțul, cât și soția, co-proprietari ai imobilului, trebuie să depună la ANAF Declarația 216. În formatul tipizat este specificat procentul de deținere, asta însemnând că acea sumă de 1.500 de lei va trebui plătită 750 de lei de soț și 750 de lei de soție.Cum se completează formularul 216, conform Digi24.ro.

Ce trebuie să știi

Formularul 216 trebuie completat de persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale în România cu o valoare impozabilă ce depășește 2.500.000 lei și de persoanele fizice sau juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Declarația pentru clădiri trebuie depusă până la 30 septembrie, iar pentru autoturisme până la 31 decembrie ale anului fiscal curent.

Completarea se face online, utilizând un program de asistență pus la dispoziție gratuit de ANAF și transmisă electronic către autoritatea fiscală central și se păstrează în dosarul fiscal al contribuabilului.

Pe lângă cele precizate anterior, instrucțiunile pentru completarea formularului 216 includ detalii despre identificarea contribuabilului, raportarea anuală a bunurilor impozabile și calculul impozitului datorat.

De asemenea, formularul acoperă atât bunurile imobile, cât și pe cele mobile, specificând informații precise despre fiecare bun impozabil, cum ar fi adresa clădirilor, numerele cadastrale, valoarea impozabilă și cotele deținute.

Cât despre autoturisme, pentru acestea se solicită informații despre numărul de identificare și valoarea de achiziție a fiecărui vehicul.

Contribuabilii trebuie să completeze informații despre clădirile rezidențiale pe care le dețin, inclusiv adresa exactă a fiecărei clădiri, numărul cadastral atribuit de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și cota de deținere a fiecărei clădiri.

Valoarea impozabilă a clădirii, calculată conform articolului 457 din Codul fiscal, trebuie să fie înscrisă în formular.

Această valoare se reduce cu un plafon neimpozabil de 2.500.000 lei pentru a se obține baza de impozitare. Impozitul datorat este calculat aplicând o cotă de 0,3% asupra bazei de impozitare.

Valoarea de achiziție a fiecărui autoturism este înscrisă în formular, iar aceasta se reduce cu un plafon neimpozabil de 375.000 lei pentru a determina baza de impozitare.

Citește și Guvernul pregătește un mega-pachet de taxe. Ce impozite vor avea românii și cu cât va crește TVA-ul în 2025

Impozitul datorat se calculează aplicând aceeași cotă de 0,3% asupra bazei de impozitare, iar în ambele secțiuni, impozitul datorat este determinat prin aplicarea cotei de impozitare asupra valorii impozabile care depășește plafonul neimpozabil stabilit de lege, după cum a exemplificat și economistul mai sus.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Locul din România unde a stat ascunsă, în subteran, o imensă comoară. De aici au fost scoase sute de tone de aur
Capital.ro
Putin a dat ordin. Cutremur la nivel mondial: Soarta Rusiei depinde de un singur lucru
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cum va fi vremea în august, pe litoral. Accuwather a publicat prognoza așteptată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Un motociclist de 32 de ani a murit în urma unui accident rutier, în Cluj! Un adolescent a fost a fost transportat la spital
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Avertisment pentru fumători. Nimeni nu le-a explicat asta vreodată: „Mai rapid ca la heroină sau cocaină!”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Joburi sezoniere la mare căutare. Iată unde poți lucra pe bani frumoși în vara 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți