Taxa pe lux pe co-proprietari. Impozitul nu va fi plătit doar de unul dintre deținători. Exemplu de calcul

Ai auzit vreodată de ”taxe pe lux”? Românii care dețin în proprietate case și mașini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogățiile pe care și le permit.
Filip Stan
25 iul. 2024, 11:58
Taxa pe lux pe co-proprietari. Impozitul nu va fi plătit doar de unul dintre deținători. Exemplu de calcul

Taxa pe lux a intrat în vigoare! Românii care dețin în proprietate case și mașini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogățiile pe care și le permit. Așa numita „taxă pe lux” a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini. ANAF a făcut public formularul 216.

Te-ar putea interesa și Taxa pe lux, impusă de PSD la guvernare, a intrat în vigoare: cei care dețin vile şi limuzine scumpe vor plăti o suprataxare de 0,3%

Așa numita ”taxă pe lux” a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini. ANAF a făcut public formularul 216.

După introducerea așa-numitei „taxe pe lux” în Legea 296/2023, la începutul lunii a fost publicat Ordinul nr. 3.738 din 9 iulie 2024, emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care detaliază și reglementează condițiile utilizării formularului 216, destinat declarării impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Având în vedere marjele de impozitare, Ziare.com s-a consultat cu specialistul în fiscalitate Adrian Bența pentru a răspunde unor cazuri particulare în aplicarea legii, în ajunul depunerii declarației obligatorii.Unul din aceste cazuri se referă la modalitatea de calcul a impozitului în cazul în care imobilul în cauză este deținut de mai mulți proprietari.Economistul a confirmat că, de cele mai multe ori, co-proprietatea este dată de deținerea în comun a unei locuințe de soți.

„Se analizează imobilul. Faptul generator al obligației plății este existența imobilului cu valoare mai mare de 2,5 milioane de lei, iar valoare este cea care în evidență Primăria. Se plătește proporțional de fiecare dintre proprietari și se declară până în 30 septembrie, prin depunerea la organul fiscal central, la ANAF și nu la Primărie deci, a unei declarații de impozitare – Formularul 216”, a explicat Adrian Bența.

Exemplu de calcul: Costul total al impozitului se împarte între co-proprietariEconomistul a lucrat cu un exemplu concret.

Doi soți care dețin împreună o vilă de 3 milioane de lei. Valoarea impozabilă, baza de calcul a impozitării, este de 500.000 de lei, ce depășește 2,5 milioane de lei. Impozitul este astfel 500.000 lei * 0,3%, și anume 1.500 de lei.

Atât soțul, cât și soția, co-proprietari ai imobilului, trebuie să depună la ANAF Declarația 216. În formatul tipizat este specificat procentul de deținere, asta însemnând că acea sumă de 1.500 de lei va trebui plătită 750 de lei de soț și 750 de lei de soție.Cum se completează formularul 216, conform Digi24.ro.

Ce trebuie să știi

Formularul 216 trebuie completat de persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale în România cu o valoare impozabilă ce depășește 2.500.000 lei și de persoanele fizice sau juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Declarația pentru clădiri trebuie depusă până la 30 septembrie, iar pentru autoturisme până la 31 decembrie ale anului fiscal curent.

Completarea se face online, utilizând un program de asistență pus la dispoziție gratuit de ANAF și transmisă electronic către autoritatea fiscală central și se păstrează în dosarul fiscal al contribuabilului.

Pe lângă cele precizate anterior, instrucțiunile pentru completarea formularului 216 includ detalii despre identificarea contribuabilului, raportarea anuală a bunurilor impozabile și calculul impozitului datorat.

De asemenea, formularul acoperă atât bunurile imobile, cât și pe cele mobile, specificând informații precise despre fiecare bun impozabil, cum ar fi adresa clădirilor, numerele cadastrale, valoarea impozabilă și cotele deținute.

Cât despre autoturisme, pentru acestea se solicită informații despre numărul de identificare și valoarea de achiziție a fiecărui vehicul.

Contribuabilii trebuie să completeze informații despre clădirile rezidențiale pe care le dețin, inclusiv adresa exactă a fiecărei clădiri, numărul cadastral atribuit de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și cota de deținere a fiecărei clădiri.

Valoarea impozabilă a clădirii, calculată conform articolului 457 din Codul fiscal, trebuie să fie înscrisă în formular.

Această valoare se reduce cu un plafon neimpozabil de 2.500.000 lei pentru a se obține baza de impozitare. Impozitul datorat este calculat aplicând o cotă de 0,3% asupra bazei de impozitare.

Valoarea de achiziție a fiecărui autoturism este înscrisă în formular, iar aceasta se reduce cu un plafon neimpozabil de 375.000 lei pentru a determina baza de impozitare.

Citește și Guvernul pregătește un mega-pachet de taxe. Ce impozite vor avea românii și cu cât va crește TVA-ul în 2025

Impozitul datorat se calculează aplicând aceeași cotă de 0,3% asupra bazei de impozitare, iar în ambele secțiuni, impozitul datorat este determinat prin aplicarea cotei de impozitare asupra valorii impozabile care depășește plafonul neimpozabil stabilit de lege, după cum a exemplificat și economistul mai sus.

DailyBusiness
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
Spynews
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
Bzi.ro
Se știu primele echipe eliminate de la Asia Express 2025! La acest cuplu nu te așteptai să plece
Fanatik.ro
Schimbări la BCR. Ce pot face toți cei care au cont la bancă. Pot primi chiar recompense
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost cel mai cunoscut nume al țării. Talentul lui a fost unic
Playtech.ro
Gabriela Firea, într-o ţinută de casă care a stârnit multe controverse! Ce s-a văzut când...
DailyBusiness
Dispar paracetamolul și amoxicilina din farmacii! UE a dat ordinul!
Adevarul
Povestea sfâșietoare a românului care lucra în Anglia și a fost ucis de un britanic. Pedeapsa primită de asasin
wowbiz.ro
Minerva este condusă astăzi pe ultimul drum! Fratele Gabrielei Dima, detalii exclusive despre înmormântarea de la Arad: „Slujba va fi ținută de cinci preoți” | EXCLUSIV
Spynews
Cotlete de porc în sos cremos după rețeta lui Chef Horia Manea. Secretul pentru un preparat fraged și gustos
Spynews
Alerta de vreme extremă a fost prelungită și în weekend! Meteorologii au anunțat precipitații mixte și vânt puternic
Evz.ro
Electrocasnicele care îți sabotează internetul: Top 7 vinovați
Ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Prosport.ro
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces
kanald.ro
Culiță Sterp a fost condamnat definitiv pentru accidentul rutier din 2022. Magistrații din Cluj au decis ce se va întâmpla cu artistul
Cancan.ro
Uluitor câți bani iau ispitele de la ”Insula Iubirii”! CANCAN.RO a intrat în culisele negocierilor de la Antena 1: le duce cu zăhărelul și…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau la curte! Amendă de 800 de lei dacă pui asta pe gard
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„E ceva extrem de personal. Tremur toată”. A rupt tăcerea despre cei 3 iubiți
stirilekanald.ro
Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu în accidentul de la 2 Mai, ar fi împlinit 23 de ani. Tatăl, sfâșiat de durere, îl sărbătorește la mormânt: "Azi venim la tine în acest loc, a doua noastră casă"
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Calendarul înscrierilor la creşă şi grădiniţă pentru 2025/2026. Care sunt etapele
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nostradamus pentru Geția: trei catrene uluitoare despre destinul României