Taxă pentru centralele de apartament. Ministrul Mediului le-a pus gând rău românilor

Ministrul Mediului vrea să-i taxeze pe românii care au deja centrale de apartament. Reamintim că centralele de apartament vor fi interzile în blocurile care urmează să fie construite.

23 nov. 2021, 13:04
Taxă pentru centralele de apartament. Ministrul Mediului le-a pus gând rău românilor

Taxă pentru centralele de apartament. Tanczos Barna, ministrul Mediului, vrea să-i taxeze pe toţi românii care au centrale termice de apartament.

Taxă pentru centralele de apartament. Românii vor scoate bani în plus din buzunare

Ministerul Mediului pregăteşte o nouă taxă pentru românii care au centrală de apartament. De asemenea, acestea vor fi interzise în noile blocuri.

Citeşte şi Ce trebuie să facă românii care au centrală termică de apartament. E obligatoriu!

„Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată.

Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum. Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a mai anunțat Mediului Tanczos Barna, potrivit evz.ro. 

Dezvoltatorii imobiliari se plâng că noile centrale de bloc sunt mult mai scumpe decât cele de apartament, iar asta ar însemna majorări de prețuri. Un alt dezavantaj al centralelor de bloc este că locatarii trebuie să se pună de acord atunci când vor să pornească căldura.

Noile măsuri ar urma să fie aplicate chiar de anul viitor.

„Facem propunerea la iarnă, dacă Guvernul nu va fi de acord, vom merge în Parlament. Centralele comune și încălzirea centralizată este mai puțin poluantă”, a mai precizat ministrul Mediului.

Deşi valoarea taxei pentru cei care au deja montate centralele de apartament nu a fost încă stabilită, experţii în energie avertizează că dacă ar fi adoptată ar putea fi de câteva sute de lei anual.

Citeşte şi Un oraș mare din România INTERZICE centralele de apartament!