Taxă pentru centralele de apartament. Vestea care dă fiori românilor înainte de venirea iernii

Publicat: Marţi, 22 Octombrie 2019 15:49 // Actualizat: Luni, 28 Octombrie 2019 05:53 // Sursa: romaniatv.net

Românii cu centrale de apartament ar putea să se trezească că vor fi nevoiți să plătească taxă de mediu. În viziunea administratorului ELCEN aceasta este singura soluție pentru un sistem eficient de termoficare.

Introducerea unei taxe de mediu pentru centralele de apartament este cerută de mai mulți ani de către RADET, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, și a fost discutată inclusiv în cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice naționale.


Administratorul special al ELCEN, Claudiu Crețu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că ar trebui luată în considerare o taxa de mediu pentru centralele termice de apartament. Acesta consideră că fără această taxă nu se poate să avem un sistem de termoficare eficient, în condițiile în care ELCEN plătește anual taxe de 50 de milioane de euro pentru emisiile de carbon, scrie e-nergia.ro.

„Referitor la emisii, aici este o nedreptate pe care am mai semnalat-o și o semnalez și în continuare. Sistemul centralizat, astăzi, ELCEN, vorbesc din perspectiva ELCEN, se conformează 100% la restricțiile de mediu. Avem sisteme de filtrare a aerului, dispersia noxelor se face la sute de metri și majoritatea mai spre marginea orașului, deci respectăm normele europene. Cu toate acestea, pentru emisiile de CO2, plătim certificate de emisii de gaze cu efect de seră în valoare aproximativă de 50 de milioane de euro pe an. Centralele individuale de apartament poluează la nivelul balconului, printre blocuri, printre locurile de joacă, și nu plătesc nici un leu.

Săptămâna trecută a venit aici directorul termoficării din Copenhaga. Evident că, în țările normale, pe principiul „Vrem o țară ca afară!”, se respectă principiul „Poluatorul plătește”. Deci când vorbim de competitivitatea sistemelor (termoficare centralizată versus centrale individuale – n.r.), competitivitatea e foarte bună atunci când se face pe criterii egale. Sistemul centralizat nu cere favoruri, dar are nevoie, din partea decidenților, de condiții egale” a spus Crețu, la o conferință de presă pe teme de termoficare organizată de Expert Forum.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 nov 11:16
Răspunde | Votează email 0 email
Brai Iulian
Noi astia cu centrale de apartament platim taxe si impozite la Primarie din care se platesc subventii pentru un Radet total neperformant, noi cei cu centrale de apartament, nu avem nici un beneficiu ca aproape un miliard de lei merg anual la Radet, cand s-ar putea construi cu acei bani un sistem al traficului cu adevarat performant, sau spitale si scoli, insa va tin pe voi in viata ca sa debitati tampenii. Atata timp cat Radet si Elcen nu se retehnologizeaza, aveti un singura drum, spre faliment si disparitie din peisaj. Sa vorbiti atunci cand reusiti sa furnizati gigacaloria la pretul pe care il platim noi, cei cu centrale de apartament. Vreti taxa de fum pentru surse sub 1 MW, dar deschideti o cutie a Pandorei, stiti ca trebuie sa plateasca si pensionarul de la tara care se incalzeste la o soba de teracota (de vreo 10 ori mai mult decat o centrala de apartament, dupa cantitatea de noxe emisa), daca vrei doar taxarea centralelor de apartament, taxa este discriminatorie si nu va trece de controlul de constitutionalitate.
31 oct 15:31
Răspunde | Votează email 0 email
Stanciu Cornelia
Noi nu am dorit sa ne punem centrale de apartament. Nu am dorit sa cheltuim atat de multi bani, unii dintre noi sa ne indatoram la banci pentru lungi perioade, sa ne spargem peretii, sa micsoram spatiul vital si asa mic, dar copiii trebuiau incalziti, spalati hraniti. Ati avut cumva o varianta mai buna decat aceasta?Trebuia sa ramanem in frig ca pe vremuri?
29 oct 13:34
Răspunde | Votează email 2 email
ion
Doar centralele de apartament polueaza? cele de la case nu polueaza????vreti bani fara sa munciti! hotilor!
28 oct 19:04
Răspunde | Votează email 0 email
Gogu Steriade
Mai Cretule, tie nu iti este rusine sa propui taxa de mediu pentru cei cu centrale de apartament din cauza ca RADET este falimentara?! Vrei sa rentabilizezi RADET pe banii celor care au centrale de apartament? Rusine!
28 oct 18:47
Răspunde | Votează email 0 email
vali
Este discriminare. Daca se pune taxa de mediu trbuia pusa si pe sobele cu lemne, pe sobele cu gaze natural, pe centralale pe lemne, pe masina de gatit aragaz. Toate sursele de incalzit poluante trebuie taxate nu doar centrala de apartament.
23 oct 06:19
Răspunde | Votează email 3 email
dan
A ajuns RADET-ul sa ceara taxe la Prostime.Prostimea de ce nu cere taxe?
1
EUR
4.8583
RON
21 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H