Taxa triplată pentru o anumită categorie de români. Legea a fost adoptată, când va intra în vigoare

Impozitul pe proprietate în România este pe cale să fie majorat începând cu anul viitor, schimbând radical modul în care este calculată taxa. Dacă până acum impozitul era determinat în funcție de dimensiunea locuinței, din 2025 acesta va fi de minimum 0,1% din valoarea clădirii rezidențiale. Această schimbare va afecta în special locuitorii din marile orașe, unde prețurile locuințelor au crescut cu până la 15% în ultimul an.

07 mart. 2024, 08:58
Taxa triplată pentru o anumită categorie de români. Legea a fost adoptată, când va intra în vigoare
Taxa triplată pentru o anumită categorie de români

Taxa triplată pentru o anumită categorie de români. Potrivit legii, impozitul pentru un apartament cu trei camere din București, evaluat la 120.000 de euro, este în prezent de peste 300 de lei. Cu schimbarea taxelor, acest impozit s-ar putea dubla de la anul. Proprietarii deținători de proprietăți scumpe, cum ar fi o vilă din centrul Capitalei evaluată la 4 milioane de euro, ar putea plăti anual 4.000 de euro, echivalentul a 20.000 de lei.

Cele mai scumpe locuințe, cu o valoare de aproape 2.700 de euro pe metru pătrat, se găsesc în Cluj-Napoca, urmate de Brașov, care a depășit Capitala și se află pe locul doi în clasament, cu peste 1.800 de euro pe metru pătrat. În contrast, în orașe precum Ploiești, Galați și Brăila, prețul pe metru pătrat este de puțin peste 1.000 de euro.

Citeşte şi: Taxe și impozite majorate pentru români. Ultima zi de plată pentru a beneficia de bonificația de 10%

Reporterii Observator au calculat valoarea medie a unui apartament cu două camere, de 50 de metri pătrați, construit într-un bloc nou, este de 150.000 de euro. Aplicând cota minimă de impozitare de 0,1%, impozitul anual ar ajunge la 150 de euro, adică 750 de lei, aproape de trei ori mai mult decât în prezent.

Implementarea acestei legi, adoptată acum doi ani, a fost amânată până în 2025. Deși această măsură ar aduce mai mulți bani la bugetele locale, experții fiscali atrag atenția că într-un an electoral, creșterea impozitelor pe proprietate nu este întotdeauna binevenită, fiind considerate cele mai detestate de către contribuabili la nivel european.