Taxe 2024. Cum se face calculul pentru impozitul pe vilă şi limuzină

Cei care au case scumpe sau mașini de lux trebuie să le declare la ANAF în perioada următoare. Impozitul care trebuie plătit nu este mic.
Filip Stan
11 ian. 2024, 10:11
Taxe 2024. Cum se face calculul pentru impozitul pe vilă şi limuzină

Taxe 2024. Din acest an, statul vrea ca proprietarii de case și mașini scumpe să plătească un impozit mai mare. Vizate sunt persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro).

Impozitele vor fi mai mari și pentru persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei (~ 75.000 de euro).

Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Așadar, în cazul clădirilor rezidențiale, impozitul special se va aplica doar persoanelor fizice, în timp ce în cazul mașinilor, acesta va viza atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice.

Marcel Boloș: „Anul 2024 e cu zero taxe. Reforma de impozite și taxe, din 2025. Nu e un moment bun pentru impozitul progresiv, românii o duc greu”

Apoi, noua lege stabilește modul de calcul al impozitului special pe bunurile de valoare mare. Mai precis, el se stabilește:

  • în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
  • în cazul proprietăților reprezentând autoturisme – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Impozitul special se datorează pentru întregul an fiscal, contribuabilii fiind obligați să-l calculeze și să-l declare la Fisc până la data de 30 aprilie din respectivul an fiscal, în cazul celor ce dețin case cu valoare mare, și până la data de 31 decembrie – în cazul celor ce dețin mașini scumpe, conform avocanet.ro.

Perioada de aplicare și calculul impozitului, de la 1 ianuarie 2024

Noul impozit pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se aplică pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea bunurilor. Pentru a estima cuantumul impozitului, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirilor rezidențiale sau a autoturismelor și plafonul respectiv.

Calculul impozitului pentru clădirile rezidențiale, de la 1 ianuarie 2024

În cazul clădirilor rezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii, așa cum este comunicată de organul fiscal local prin decizia de impunere, și plafonul de 2.500.000 lei. Acest lucru înseamnă că proprietarii de case trebuie să evalueze corect valoarea proprietății lor pentru a determina impozitul datorat.

Taxa pe lux. Proprietarii de case și mașini scumpe sunt obligați să le declare la ANAF. Ce taxe vor plăti pe ele

Calculul impozitului pentru autoturisme, de la 1 ianuarie 2024

În ceea ce privește autoturismele, impozitul se calculează aplicând o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție a autoturismului și plafonul de 375.000 lei. Proprietarii de mașini de lux sau de colecții auto vor fi afectați de această nouă prevedere, fiind necesară o evaluare atentă a valorii fiecărui autoturism deținut.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!