Taxe noi pentru această categorie de români, din 2023. Statul va începe să impoziteze şi această meserie!

Românii care fac diverse munci casnice plătite în gospodării, în folosul altor persoane, vor plăti contribuiţii sociale şi impozit pe venit.

08 iun. 2021, 19:21
Taxe noi pentru această categorie de români, din 2023. Statul va începe să impoziteze şi această meserie!

Taxe noi pentru această categorie de români, din 2023. Aşa arată noua scehmă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Taxe noi pentru această categorie de români, din 2023. Statul va începe să impoziteze şi această meserie!

Mai exact, începând din anul 2023, statul va reţine aceste sume, pentru a fiscaliza astfel munca în gospodărie, potrivit economica.net. Mai mult decât atât, cei care fac diverse munci casnice pentru alţii nu vor mai fi plătiţi cu bani nefiscalizaţi, ci cu tichete de muncă pe care guvernul urmează să le introducă.

Valoarea nominală a unui tichet de muncă va fi de 15 lei. Cu aceste tichete, persoana respectivă va merge la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) care va reţine şi va plăti, în numele lucrătorului, contribuţiile sociale (CAS şi CASS) şi impozitul pe venit aplicate la suma totală.

Apoi, AJOFM îi va returna lucrătorului casnic – în numerar sau pe card – suma de bani netă, rămasă după reţinerea dărilor la stat, se arată în PNRR. Până în prezent, guvernul nu a dat detalii despre cotele de impozitare care vor aplicate pentru munca în gospodărie, însă dacă rămân cele de acum, 45% din suma primită de lucrătorii în gospodărie în folosul altei persoane va ajunge la stat.

Citeşte şi: O nouă taxă pentru români. Se va plăti şi la supermarket, şi la buticul din colţul blocului
Partea bună este că cei care muncesc în gospodărie pentru alte persoane vor fi asiguraţi la pensie şi sănătate. Concret, dacă în prezent, o persoană primeşte 210 lei pentru o zi de muncă în gospodărie, bani nefiscalizaţi, din anul 2023, lucrătorul casnic va primi 14 tichete de muncă.

Cu aceste tichete se merge la AJOFM care va reţine şi va vira la stat, în numele persoanei, suma de 94,5 lei pentru CAS, CASS şi impozit pe venit – în cazul în care guvernul nu schimbă cotele de impozitare pentru tichetele de muncă.

Ulterior, lucrătorul va primi de la AJOFM 115,5 lei bani „în mână”, iar acesta va fi asigurat la sistemul public de pensii şi la cel al asigurărilor sociale de sănătate.

Citeşte şi: Atenţie, şoferi! O nouă taxă apare în România. Ministrul Transporturilor a făcut anunţul despre noua rovinietă: Traficul greu trebuie taxat la distanță și nu la timp