Taxe rutiere urbane pentru maşinile diesel. Propunerea Comisiei Europene care le scoate şoferilor mai mulţi bani din buzunar

Comisarul european însărcinat cu Transporturile a pledat miercuri, în presa germană, în favoarea introducerii unor taxe rutiere urbane asupra vehiculelor diesel în Europa, în vederea evitării introducerii unor interdicţii de circulaţie, considerate ”frustrante”.

07 mart. 2018, 12:28
Taxe rutiere urbane pentru maşinile diesel. Propunerea Comisiei Europene care le scoate şoferilor mai mulţi bani din buzunar

În contextul în care dezbaterea pe tema unor interdicţii de circulaţie continuă în Germania, o ţară care tocmai a făcut un pas către interzicerea circulaţiei unor maşini diesel mai vechi în oraş, Violeta Bulc a îndemnat Berlinul să ia măsuri, într-un interviu pentru cotidianul regional Mitteldeutsche Zeitung.

Comisarul european aşteaptă să vadă ”cum va reacţiona Guvernul federal german la decizia Curţii administrative federale, care a stabilit că sunt posibile interdicţii de circulaţie” şi invită Germania ”să profite de dezbaterea actuală pentru a acţiona la nivel european şi a lua măsuri comune”.

Curtea administrativă federală de la Leipzig a confirmat la sfârşitul lui februarie două decizii ale justiţiei care permit oraşelor Stuttgart şi Düsseldorf să introducă interdicţii de circulaţie în vederea asanării aerului – o măsură foarte nepopulară. Această decizie a ridicat un obstacol care plana asupra unor astfel de măsuri în alte oraşe germane, la fel de poluate. Oraşul Hamburg ar putea să introducă asemenea interdicţii până în aprilie.

Însă Guvernul german a refuzat să exercite presiuni în vederea unei modificări a vehiculelor diesel aflate în circulaţie sau să introducă o ”vinietă albastră”, un mecanism naţional care ar permite facilitarea controalelor în cazul unor interdicţii de circulaţie.

Interdicţiile de circulaţie sunt foarte frustrante”, recunoaşte comisarul european, propunând în schimb taxele rutiere urbane. ”Noi am făcut deja o propunere anul trecut în vederea unui sistem de taxare rutieră electronică europeană, care să permită taxe rutiere flexibile şi diferenţiate”, a precizat ea.

Prin acest acest mecanism, vehiculele cele mai ”curate” nu ar fi supuse taxării, în timp ce cele mai poluante ar fi obligate să plătească, dar ar circula în continuare.

În octombrie, primarul Parisului Anne Hildalgo a respins introducerea unei taxe rutiere urbane, preferând folosirea unei viniete.

La Londra, unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa, unii conducători sunt obligaţi să achite o taxă – pe lângă o taxă rutieră urbană, introdusă în 2005.

Germania, Franţa şi Regatul Unit fac parte dintre cele nouă ţări – între care se află şi România – aflate în vizorul Bruxellesului din cauza calităţii aerului.