Taxele pentru obţinerea autorizaţiilor de mediu s-au modificat. Cât vor costa aceste documente

Contribuabilii care trebuie sa obtina autorizatii de mediu vor plati noi tarife, dupa ce acestea au fost modificate printr-un act normativ intrat in vigoare cu o zi in urma. Mai multe categorii de firme sunt obligate sa detina astfel de autorizatii, iar amenzile pentru nerespectarea dispozitiilor legale din domeniu ajung chiar si la 100.000 de lei.

18 iun. 2014, 08:13
Taxele pentru obţinerea autorizaţiilor de mediu s-au modificat. Cât vor costa aceste documente

Firmele care desfasoara activitati ce pot avea impact asupra mediului inconjurator trebuie sa obtina de la autoritati o serie de documente, pentru a fi in legalitate, scrie avocatnet.ro. In caz contrar, acestea risca amenzi ce pot ajunge si pana la 100.000 de lei.

Citeşte şi Ministerul Finanţelor: Reducerea CAS va avea un impact negativ de 4,4 miliarde lei pe an

Conform OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, printre actele de mediu pe care firmele trebuie sa le detina se numara:

-acordul de mediu: 

-actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditiile si, dupa caz, masurile pentru protectia mediului, care trebuie respectate in cazul realizarii unui proiect;

-autorizatia de mediu: actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditiile si/sau parametrii de functionare ai unei activitati existente sau ai unei activitati noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea in functiune;

Citeşte şi Cât costă să deschizi o firmă în România

-autorizatia de mediu integrata – actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, cu informarea prealabila a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, care acorda dreptul de a exploata in totalitate sau in parte o instalatie, in anumite conditii, care sa garanteze ca instalatia corespunde prevederilor privind prevenirea si controlul integrat al poluarii;

-autorizatia poate fi emisa pentru una sau mai multe instalatii ori parti ale acesteia, situate pe acelasi amplasament si exploatate de acelasi operator;

-avizul de mediu – actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia mediului in planul sau programul supus adoptarii.

Tarifele aplicate de autoritatile publice pentru serviciile si lucrarile privind emiterea unora dintre aceste documente au fost modificate printr-un act normativ care a intrat in vigoare ieri.

Este vorba despre Ordinul ministrului mediului nr. 865/2014 privind modificarea unor acte normative care stabilesc taxe si tarife in domeniul protectiei mediului, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 439 din 17 iunie 2014.

Astfel, conform acestui document, contribuabilii care trebuie sa obtina autorizatia de mediu, vor plati pentru analiza documentatiei de sustinere a solicitarii de emitere a autorizatiei de mediu 1.500 de lei. Acest serviciu nu era cuprins in vechile reglementari, inainte fiind prevazuta doar evaluarea documentatiei in vederea emiterii autorizatiei de mediu, taxata cu 500 de lei, dar care nu se mai regaseste in noile dispozitii.

De asemenea, a fost eliminat si serviciul pentru analiza bilantului de mediu care costa 1.000 de lei.

In schimb, in ordinul care se aplica din 17 iunie a fost mentinut serviciul privind finalizarea programului pentru conformare, dupa caz, acesta fiind taxat tot cu 1.000 de lei ca si pana acum.

Pentru revizuirea autorizatiei de mediu contribuabilii vor plati tot 250 de lei. In plus, vor achita aceeasi suma si pentru actualizarea autorizatiei de mediu, lucru care nu era mentionat in vechiul act normativ.

Mai mult decat atat, nu doar tarifele pentru autorizatia de mediu s-au schimbat din 17 iunie, ci si cele pentru autorizatia integrata de mediu.

Concret, potrivit noilor prevederi, contribuabilii vor plati pentru analiza documentatiei de sustinere a solicitarii autorizatiei integrate de mediu 6.000 de lei, acest serviciu fiind nou introdus.

Vechiul act normativ stabilea un tarif de 5.000 de lei pentru analiza propriu-zisa a documentatiei de sustinere a solicitarii autorizatiei integrate de mediu si de 1.000 de lei pentru analiza preliminara a documentatiei, realizata de catre autoritatile publice pentru protectia mediului, insa aceste servicii si tarifele aferente nu se mai regasesc in noile reglementari.

In ceea ce priveste taxa pentru revizuirea/actualizarea autorizatiei integrate de mediu aceasta a ramas neschimbata, fiind de 2.500 de lei.

In acelasi timp, nici tarifele pentru obtinerea avizului de mediu nu s-au modificat, asa incat contribuabilii vor plati ca si pana acum urmatoarele sume:

-incadrare – 500 de lei;

-analiza calitatii raportului:planuri/programe locale – 500 de lei;

-planuri/programe judetene – 1.500 de lei;

-planuri/programe regionale – 2.000 de lei;

-planuri/programe nationale – 2.500 de lei.