Taximetriştii ameninţă că se retrag de pe Aeroportul Otopeni din cauza promovării Uber. Ce spune conducerea aeroportului UPDATE

Companiile de taximetrie care au contract cu Aeroportul Internațional Henri Coandă ameninţă că se vor retrage, de săptămâna viitoare, dacă nu va fi eliminată reclama care încurajează călătorii să apeleze la serviciile de transport în sistem UBER, atrag atenția reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). În replică, aeroportul precizează că autoturismele UBER nu au acces în zona de preluare a pasagerilor. 

29 nov. 2016, 08:57
Taximetriştii ameninţă că se retrag de pe Aeroportul Otopeni din cauza promovării Uber. Ce spune conducerea aeroportului UPDATE

Transportatorii susțin că suma pe care o plătesc aeroportului pentru a avea dreptul să opereze în zonă este de circa 220.000 de euro anual.

„Conducerea Aeroportului Henri Coandă, din București, ignoră absolut toate problemele pe care le-a creat pirateria taximetriștilor care operează ilegal în zona aeroportului și permite accesul mașinilor în sistem Uber. Mai mult, aeroportul a permis amplasarea unui panou publicitar, din care cetățenii români sau străini care au nevoie de transport înțeleg că Uber este compania acreditată inclusiv pentru a face transferuri de la aeroport către orice destinație. Probabil că au uitat cei care conduc aeroportul de la Otopeni că o studentă din Japonia a fost ucisă cu bestialitate, acum câțiva ani, de un ‘pirat’ care se ocupa cu racolarea de clienți dezinformați și creduli. Înțelegem că se încurajează pirateria, cu absolut toate consecințele acestei activități, pe Aeroportul Henry Coandă, însemnând frauda fiscală, distrugerea imaginii României în lume și, pe cale de consecință, subminarea economiei naționale, dar și alte fapte penale, de la agresiuni, sechestrare de persoane și tâlhărie, până la viol și crimă!”, noteză oficialii COTAR.

Potrivit sursei citate, în virtutea sumelor pe care le plătesc anual companiile de taxi pentru a opera pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, se solicită înlăturarea panoului publicitar din zonă, prin care se încurajează activitatea Uber, în caz contrar taximetriștii amenințând că își vor înceta activitatea în acel perimetru.

„Pirații de la aeroport strică imaginea companiilor de taxi din România și chiar imaginea României în lume. Noi am purtat negocieri ani în șir, pentru activitatea desfășurată la Aeroportul Henry Coandă. Am respectat absolut tot ce ni s-a impus. În această vară, Guvernul a simțit nevoia să dea chiar o Ordonanță de Urgență, pentru a reglementa volumul obligatoriu al mașinilor care operează ca taximetre la aeroport. Acum constatăm cu stupoare că Uber este acceptat și promovat ca operator de taxi și de transferuri de persoane, dincolo de toate negocierile care s-au purtat în ultimii ani (…) Ne permitem, ca plătitorii acestei taxe de 220.000 de euro anual, să le dăm un ultimatum celor care conduc aeroportul de la Otopeni: dacă până luni nu va fi înlăturat panoul care face reclamă transportului în sistem Uber, toate companiile de taxi plătitoare de taxe pentru a opera pe aeroport se vor retrage. Facem acest lucru pentru o economie corectă în România, în acord cu legislația în vigoare, dar și pentru că nu putem închide ochii în fața pericolelor la care sunt expuși clienții, prin dezinformarea lor chiar cu acordul conducerii aeroportului. Dorim să asigurăm un transport civilizat, cu prețuri corecte, afișate la vedere, fără posibilitatea de negociere, dar și să garantăm siguranța clienților care au nevoie de transport în regim de taxi sau de transferuri de la Aeroportul Internațional Henri Coandă de la Otopeni”, susține COTAR.

Reacţia aeroportului Otopeni

În replică, Compania Națională Aeroporturi București susţine că autoturismele UBER nu au acces în zona de preluare a pasagerilor: 

1. Autoturismele UBER nu au acces în zona de preluare a pasagerilor, rezervată exclusiv taxiurilor autorizate.
2. Accesul taxiurilor autorizate la aeroportul Henri Coandă, pentru preluarea pasagerilor, este gratuit.
3. CN Aeroporturi București nu percepe nicio taxă pentru activitatea de taximetrie la aeroport. Singurele sume încasate de la firmele de taximetrie afiliate la C.O.T.A.R. sunt cele aferente reclamei pe care acestea și-o fac pe terminalele touchscreen din aeroport, respectiv 4000 euro lunar.
4. CN Aeroporturi București nu are nicio relație contractuală cu UBER. Spațiul de reclamă este contractat de o agenție media, informează Compania Națională Aeroporturi București. 

Ce spune UBER

Recent, reprezentanții serviciului Uber au afirmat că sunt deschiși să colaboreze cu autoritățile din România pentru dezvoltarea unor metode digitale care să simplifice declararea veniturilor pentru persoanele care desfășoară activități independente și susțin că serviciul este 100% digital și fiscalizat.

Uber vine cu aceste precizări în urma informațiilor furnizate de COTAR, potrivit cărora Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut Uber Olanda o listă detaliată cu toți utilizatorii acestui sistem de transport și cu toate cursele operate anul trecut, pentru a verifica dacă toți șoferii au declarat veniturile astfel obținute.

„Serviciul Uber în România este 100% digital și fiscalizat. Toți partenerii din România colaborează cu Uber printr-o entitate fiscală, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă. Partenerii Uber sunt contractori independenți și sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstanțele fiecăruia sunt diferite — numai ei pot ști care sunt veniturile din alte surse și care sunt costurile deductibile”, potrivit unui punct de vedere transmis de Uber.

Totodată, pentru a facilita declararea câștigurilor, Uber oferă partenerilor o situație detaliată a veniturilor generate prin platforma Uber.

„În plus, am încheiat un parteneriat cu o companie de consultanță fiscală locală pentru a oferi tuturor partenerilor consiliere financiară independentă cu privire la modul în care ar trebui să declare veniturile din Uber. Suntem deschiși să colaborăm cu autoritățile — așa cum facem în Estonia și Suedia — pentru a dezvolta metode moderne, digitale care simplifică declararea veniturilor pentru persoanele care desfășoară activități independente”, susțin reprezentanții Uber.

Reprezentanții COTAR au precizat, săptămâna trecută, că o persoană din sectorul 6 al Capitalei a avut, anul trecut, încasări de peste 60.000 de lei ca șofer în sistem Uber.

În ultimii ani, activitatea UBER a fost limitată sau interzisă în diferite oraşe şi ţări europene, dar şi în Vancouver, Canada, din diferite motive. În Belgia, aplicaţia UBER Pop a fost înlocuită cu UBER X, apelându-se la şoferi profesionişti şi fiind practicate tarife mai mari.

„Marţea viitoare, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) va avea loc prima audiere privind activitatea UBER, la cererea unei instanţe spaniole, fiind deschis un dosar important pentru a stabili natura activităţii companiei în Europa”, informează publicaţia spaniolă El Mundo, în ediţia electronică de marţi, informează Mediafax. 

UBER este o companie americană care a dezvoltat o aplicaţie pentru tablete şi smartphone-uri ce le oferă posibilitatea clienţilor să comande limuzine cu şofer sau taxiuri.

Aplicaţia permite pasagerilor să se conecteze direct prin GPS-ul telefonului mobil cu cea mai apropiată maşină cu şofer înregistrată în baza de date a UBER. Contractarea serviciului şi plata se desfăşoară exclusiv prin intermediul UBER şi nu personal cu şoferul. La destinaţie, pasagerul nu achită fizic nimic. Tariful este calculat de program în funcţie de distanţă, viteză şi condiţiile de trafic. Serviciile nu se plătesc fizic, contravaloarea călătoriei este reţinută în mod automat de pe cardul clientului prin intermediul contului de client. Şoferii îşi primesc banii într-un depozit şi au dreptul la o anumită cotă din nota de plată, restul rămânând companiei. Compania nu lucrează cu companii de taxi obişnuite, ci cu companii de transport şi cu şoferi individuali.