Taximetriştii din Bucureşti, OBLIGAŢI să aibă maşini pentru persoanele cu dizabilităţi

Companiile de taxi din Capitală ar putea fi obligate să dețină cel puțin o mașină special adaptată pentru persoanele cu dizabilități. Curtea de Apel București a decis să îi dea dreptate unui copil de 14 ani, care a reclamat faptul că un taximetrist a refuzat să îl ducă la școală, din cauza scaunului cu rotile. Decizia nu este definitivă.

21 oct. 2015, 06:50
Taximetriştii din Bucureşti, OBLIGAŢI să aibă maşini pentru persoanele cu dizabilităţi

Șoferul de taxi și-a motivat decizia de a refuza să îl transporte pe băiat susținând că roțile scaunului cu rotile vor murdări bancheta autoturismului. Mama copilui s-a adresat instanței, iar Curtea de Apel i-a dat, în primă instanță, câștig de cauză, potrivit b365.ro.

Femeia a acționat în judecată și Primăria Capitalei, care va fi, dacă decizia rămâne definitivă, obligată să se asigure că firmele de taxi din București respectă verdictul instanței.

Ştefan Stoian suferă din naştere de tetrapareză spastică şi infirmitate motorie. Dependent de scaunul cu rotile și alte diverse aparate aduse special pentru el din Statele Unite, Ştefan a avut un mare şoc acum doi ani când a chemat un taxi care să îl ducă la şcoală.

„A spus că nu poate să mă ducă la şcoală pentru că îşi murdăreşte acea canapea pe care a cumpărat-o nouă zilele trecute”, povestește Ştefan Stoian.

Șoferul a plecat, lăsându-l pe băiat în stradă.

„Ne-a lăsat în mijlocul străzii, cu un cearceaf în mână, cu care voiam să protejăm maşina dumnealui”, spune Luminiţa Stoian, mama lui Ştefan.

Aceasta a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), prin care reclamă comportamentul firmei de taxi a cărui șofer i-a refuzat băiatul, dar și o altă companie, a cărui șofer a acceptat cu greu să îl transporte pe copil.

„Nu aş putea să vă spun ce am decis pentru că nu îmi amintesc. Dar este posibil să fi spus, cu ce am avut noi la dosar, să fi spus că nu este discriminare”, declară Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, potrivit digi24.ro.

Femeia nu a fost mulțumită, motiv pentru care a acționat companiile în judecată și, în final, a câștigat.

„Judecătorul a sancţionat cei doi furnizori de servicii şi a pus în vedere autorităţilor publice să facă toate demersurile administrative pentru ca să fie combătută starea de discriminare”, mai spune mama băiatului.

Primăria Capitalei este, astfel, obligată să impună tuturor firmelor de taxi din oraş să aibă cel puţin o maşină adaptată persoanelor cu handicap locomotor.

Decizia Curții de Apel nu este definitivă și poate fi atacă cu recurs de către companii și de către Primăria Capitalei.