Te-ai săturat să ţipi la copilul tău? Sfaturi să renunţi la acest obicei

Daca esti parinte, cu siguranta ai ajuns la momentele de maxim stres, cand copiii au apasat toate butoanele posibile, nervii tai sunt intinsi si te trezesti tipand cat te tin plamanii. Apoi te simti secatuit, suparat, frustrat, vinovat ca iar ai tipat la copilul tau, desi ti-ai promis de sute de ori ca nu vei mai face asta.

11 feb. 2016, 21:18
Te-ai săturat să ţipi la copilul tău? Sfaturi să renunţi la acest obicei

Cei mai multi parinti tipa la copiii lor in momentul in care sunt foarte frustrati. Fix in acel moment isi pierd controlul si cred ca nu mai exista alta optiune. Cu alte cuvinte, nu te gandesti ce faci, ci doar reactionezi la stimuli. In plus, sunt situatii cand parintele nu raspunde fix la comportamentul copilului din acel moment, ci isi aduce aminte de toate incidentele anterioare. Iar rabufnirea este cu atat mai mare.

Este adevarat, nimeni nu este perfect si, oricat de vinovat te-ai simti ca iarasi ai tipat, poti invata din greseli. Faptul ca mai tipi din cand in cand la copilul tau nu te transforma intr-un parinte rau.

Tema pentru parinti

Avem urmatorul scenariu, o poveste de viata reala, expusa chiar de Janet Lehman: „Munceam mult, veneam acasa tarziu si imi gaseam fiul adolescent mancand pe canapea, cu picioarele pe masa, cu dezordine in toata casa si, mai ales, nu avea temele facute. Mie imi place sa tin lucrurile in ordine, iar cand vedeam cata murdarie era in casa incepeam sa tip. Ma enerva la culme. Veneam obosita, infometata si gaseam casa vraiste. Evident, tipam. Dupa cateva episoade de acest gen, nimic nu s-a schimbat. Atunci am simtit ca trebuie sa raspund altfel acestor situatii, caci tipatul nu avea niciun efect. In primul rand, dupa ce terminam munca de la birou imi luam un timp doar pentru mine, pentru ca mi-am dat seama ca oboseala de la job imi intindea nervii la maximum.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.