Țeapă de Sărbătorile de iarnă. Ce a pățit o familie cu porcul cumpărat pentru Crăciun

O familie din Suceava a rămas fără porcul cumpărat pentru Crăciun. Animalul a murit la câteva zile după ce l-au adus acasă, iar medicii veterinari au stabilit că avea pestă porcină africană.

07 dec. 2023, 09:14
Țeapă de Sărbătorile de iarnă. Ce a pățit o familie cu porcul cumpărat pentru Crăciun

O familia din Suceava a rămas fără porcul de Crăciun pe care abia îl cumpărase de câteva zile, de la un vânzător din Cajvana. Suceveanul cumpărase porcul de peste 70 de kilograme pentru a-l ține o scurtă perioadă de timp și a-l sacrifica înainte de Crăciun. Cumpărătorul a observat că porcul tușea chiar din ziua în care l-a cumpărat. În foarte scurt timp au apărut semne severe de boală, inclusiv învinețirea capului și a urechilor, scrie monitorulsv.ro.

După recoltarea de probe de către medicul veterinar, a fost confirmat că porcul era bolnav de pestă porcină africană. În scurt timp, porcul a murit.

Citește și: Țara în care trăiesc mai mulți porci decât oameni. Cum încearcă statul să convingă locuitorii să mănânce legume în loc de carne

DSVSA Suceava a activat un plan de măsuri pentru ca virusul să nu se extindă și s-a început ancheta. Inspectorii DSVSA l-au identificat și pe vânzătorul porcului.

”Am reușit să ajungem relativ repede la vânzătorul din Cajvana. Acesta a declarat că a vândut doi porci, cel de la Salcea și încă unul, unei persoane despre care nu a putut oferi multe detalii. Respectivul mai are acasă 11 purcei de 6 săptămâni, care au fost plasați sub supraveghere”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Vânzătorul a încasat o amendă de 3.000 de lei pentru mișcarea de animale fără documente sanitar-veterinare, respectiv transportul unui animal viu cu o mașină neautorizată.

Citește și: Cum arată „uzina de caltaboş şi şorici” Decebal, porcul gigant de 423 de kilograme sacrificat în gospodăria unui fermier din Ardeal. Marcel şi Jardel, uriaşii de anul trecut, îi dau clasă FOTO ŞI VIDEO

 

Cum se manifestă pesta porcină africană. Semnele care ar trebui să te determine să chemi veterinarul

Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.