Telefoanele care emit cele mai multe radiații: „Mai bine să fii precaut decât să regreți”

Telefoanele care emit cele mai multe radiații. În timp ce experții în sănătate publică continuă să dezbată această problemă și îngrijorările publicului s-ar putea să fie exagerate, poate că abordarea cea mai bună este "mai bine să fii precaut decât să regreți", scrie dailymail.co.uk.

29 mai 2023, 17:04
Telefoanele care emit cele mai multe radiații: „Mai bine să fii precaut decât să regreți”
Telefoanele care emit cele mai multe radiații

Telefoanele care emit cele mai multe radiații. Un cercetător în domeniul sănătății afirmă că oamenii sunt prea „dependenți de smartphone-urile lor” pentru a se preocupa de radiații.

iPhone-urile moderne, inclusiv 14 Pro Max și iPhone SE, recomandă clienților lor să „utilizeze o opțiune hands-free, cum ar fi difuzorul incorporat, căștile sau alte accesorii similare” pentru a „reduce expunerea la energie RF (frecvență radio)„.

Aceste expuneri la frecvențe radio, conform Oficiului Federal pentru Radiații din Germania, pot fi extrem de ridicate în cazul unor dispozitive mobile – cu câteva telefoane Android în fruntea listei.

Un grafic al ratelor de expunere la radiații ale telefoanelor mobile, compilat de Digital Information World anul trecut, bazat pe datele Oficiului Federal pentru Radiații din Germania (Bundesamt für Strahlenschutz).

Oamenii sunt dependenți de smartphone-urile lor. Le folosim pentru orice acum și, în multe feluri, avem nevoie de ele pentru a funcționa în viața noastră de zi cu zi. Cred că ideea că acestea ar putea afecta potențial sănătatea noastră este prea mult pentru unele persoane.„, conform lui Joel Moskowitz, un cercetător din cadrul Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea California Berkeley.

Citește și: Telefonul mobil, interzis cu desăvârşire în benzinărie. Care este explicaţia banală

Telefoanele care emit cele mai multe radiații

În calitate de director al Centrului pentru Sănătatea Familiei și Comunității de la Berkeley, Moskowitz a făcut din studierea efectelor biologice ale energiei de frecvență radio asupra corpului uman o prioritate în cercetare începând din 2009.

Telefoanele mobile, turnurile de telefonie mobilă și alte dispozitive fără fir sunt reglementate de majoritatea guvernelor. Guvernul nostru, totuși, a încetat să finanțeze cercetările privind efectele asupra sănătății ale radiațiilor de frecvență radio în anii ’90.„, a declarat Moskowitz, cu o excepție, potrivit Daily Mail.

În 2020, Moskowitz și colegii săi au publicat o revizuire a 46 de studii de sănătate pe caz de control privind problema telefoanelor mobile și sănătatea, pe care au publicat-o în Jurnalul Internațional de Cercetare Ambientală și Sănătate Publică.

Concluzia principală, spune Moskowitz, „este că utilizarea unui telefon mobil timp de aproximativ 1.000 de ore într-o viață, sau aproximativ 17 minute pe zi timp de 10 ani, este asociată cu o creștere semnificativă statistic de 60% a cancerului cerebral.

Desigur, nu toți cercetătorii din domeniu împărtășesc opinia sumbră a lui Moskowitz. Și Organizația Mondială a Sănătății a ONU afirmă în prezent că „nu s-au stabilit încă efecte adverse asupra sănătății cauzate de utilizarea telefonului mobil”.