Telefoanele de ultimă generație, ochii din umbră de care nu ai habar. Cum te spionează Google cu ajutorul unui smartphone

Cu siguranță ți s-a întâmplat vreodată să vorbești despre un subiect, cum ar fi brazii, apoi să îți apară reclame pe telefon legate de acest produs. Ei bine, telefoanele mobile de ultimă generație pot fi adevărații spioni despre care nici nu avem habar.

07 dec. 2023, 21:42
Telefoanele de ultimă generație, ochii din umbră de care nu ai habar. Cum te spionează Google cu ajutorul unui smartphone

Într-o scrisoare adresată Departamentului de Justiție, senatorul american Ron Wyden a spus că oficialii străin cer datele de la Google, parte a grupului Alphabet, Google și Apple.

Te-ar putea interesa și De ce să nu dormi cu telefonul lângă tine. La ce pericole ești expus dacă obișnuiești să faci asta

Potrivit informațiilor din scrisoarea respectivă, se pare că există încă o cale prin care guvernele pot urmări telefoanele e ultimă generație.

„Aplicaţiile de toate tipurile se bazează pe notificări push pentru a alerta utilizatorii de smartphone-uri cu privire la mesajele primite, ştirile de ultimă oră şi alte actualizări. Acestea sunt sunetele sau indicatorii vizuali pe care utilizatorii le primesc atunci când primesc un e-mail sau echipa lor sportivă câştigă un joc.

Ceea ce utilizatorii nu realizează adesea este că aproape toate astfel de notificări călătoresc pe serverele Google şi Apple. Acest lucru le oferă celor două companii o perspectivă unică asupra traficului care circulă de la acele aplicaţii către utilizatorii lor şi, la rândul lor, le pune ”într-o poziţie unică pentru a facilita supravegherea guvernamentală a modului în care utilizatorii folosesc anumite aplicaţii”, a spus Wyden.

Guvernul a interzis companiei Apple să ofere informații

Senatorul a cerut Departamentului de Justiţie ”să abroge sau să modifice orice politică” care împiedică discuţiile publice despre spionarea notificărilor push.

Te-ar putea interesa și Ce personalitate ai în funcție de modul în care ții telefonul. În ce categorie te încadrezi dintre cele patru

„În acest caz, guvernul federal ne-a interzis să facem schimb de informaţii. Acum, că această metodă a devenit publică, ne actualizăm raportarea de transparenţă pentru a detalia acest tip de solicitări”, a spus compania Apple într-un comunicat.

la rândul său, compania Google a spus că împărtăşeşte ”angajamentul lui Wyden de a menţine utilizatorii informaţii despre aceste solicitări”, potrivit Axious.