Telegrama care l-a împins pe Hitler la sinucidere. Cuvintele care au răpus un DICTATOR FOTO

Unul dintre cele mai importante documente din Al Doilea Război Mondial a fost recent vândut la licitaţie pentru suma de 54.000 de dolari. Este vorba de telegrama trimisă de Herman Göring lui Adolf Hitler în ultimele zile ale războiului, pe 23 aprilie, telegramă despre care se spune că l-a împins pe Führer la sinucidere.

08 aug. 2015, 15:39

Acest document s-a pierdut după război din cauza unui soldat american care nu cunoştea limba germană şi a ajuns uitat într-un seif din Carolina de Sud, unde a fost descoperit întâmplător de un student. Luna trecută, telegrama a fost scoasă la licitaţie şi a fost achiziţionată de un cumpărător american anonim, potrivit Historia.ro.

În data de 23 aprilie, Germania nazistă îşi trăia ultimele zile. Americanii trecuseră graniţia de pe Rin încă din luna martie, iar sovieticii se apropiau cu paşi repezi de Berlin, încercuindu-l pe Hitler în capitala sa. Hermann Göring, în schimb, nu se afla la Berlin şi deja se gândea că venise momentul să preia puterea. El era omul pe care Hitler îl alesese, printr-un decret secret din 1941, drept succesorul său în caz că el ar fi fost capturat sau ucis. Atunci, spre sfârşitul lui aprilie 1945, Göring nu se mai afla în capitală, căci se retrăsese undeva în Alpii Bavarieni. De aici, i-a trimis lui Hitler telegrama care avea să-l aducă pe culmile furiei.

Citeşte şi ADEVĂRATUL SFÂRŞIT al lui ADOLF HITLER. Cum şi-a înscenat MOARTEA fostul DICTATOR

Mein Führer:

Generalul Koller m-a informat astăzi despre comunicărilor primite de la Gen. Jodl şi Gen. Christian, potrivit cărora aţi menţionat anumite decizii în privinţa mea şi aţi subliniat că – în caz că negocierile vor fi necesare – voi fi într-o poziţie mai bună decât a dvs., la Berlin. Aceste păreri mi-au părut atât de surprinzătoare şi serioase încât m-am simţit obligat să consider că – în caz că nu îmi va parveni niciun răspuns până la orele 22.00 – vă veţi fi pierdut libertatea de acţiune. Voi considera, deci, condiţiile decretului dvs. ca fiind îndeplinite şi voi lua măsuri pentru binele Naţiunii şi Patriei. Ştiţi ce sentimente am pentru dumneavoastră în aceste ore atât de dificile din viaţa mea şi nu pot exprima asta în cuvinte. Dumnezeu să vă protejeze şi să vă permită, în pofida tuturor, să veniţi aici cât mai repede posibil.

Al dvs. loial, Herman Göring

Potrivit autobiografiei lui Albert Speer, arhitectul lui Hitler devenit Ministru al armamentului şi producţiei de război, cei apropiaţi de liderul nazist s-au folosit de această telegramă pentru a-l întoarce şi mai mult pe Hitler împotriva lui Göring. Speer povesteşte că Martin Bormann ar fi spus că gestul lui Göring echivalează cu o lovitură de stat. Iniţial, Hitler n-ar fi reacţionat în niciun fel după primirea telegramei de la Göring. Însă o a doua telegramă, trimisă de acesta lui Ribbentrop, l-a convins pe Hitler să ia măsuri.

Citeşte şi ADOLF HITLER a deţinut LANCEA DESTINULUI. Cu ea a fost străpuns Iisus pe cruce. Cum a pierdut-o, s-a împuşcat