Telescopul spaţial european Gaia a ajuns la destinaţie, la 1,5 milioane de km de Terra

Publicat: Miercuri, 08 Ianuarie 2014 18:39 // Actualizat: Miercuri, 08 Ianuarie 2014 18:39 // Sursa: romaniatv.net

Telescopul spaţial european Gaia, care are misiunea de a cartografia Calea Lactee în 3D, a ajuns miercuri pe orbita lui operaţională, la circa 1,5 milioane de kilometri de Terra, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Foto: ESA

Gaia, care şi-a început călătoria pe 19 decembrie, lansată de o rachetă Soyuz de la Centrul spaţial din Guyana, s-a poziţionat într-un post de observare privilegiat - punctul Lagrange 2, care urmăreşte planeta noastră în mişcarea ei de revoluţie în jurul Soarelui, potrivit Mediafax.

O "corecţie mică a traiectoriei" va trebui făcută săptămâna viitoare, pentru a completa manevra importantă realizată marţi, se precizează în comunicatul emis de ESA.

"Plasarea pe orbită în jurul punctului L2 este o misiune destul de compexă, întrucât propulsoarele lui Gaia trebuie să împingă satelitul în direcţia dorită, păstrând în acelaşi timp instrumentele ştiinţifice fragile la adăpost de Soare", a explicat David Milligan, directorul misiunii.

După ce instrumentele vor fi testate şi calibrate - o activitate care va dura patru luni -, telescopul va putea să îşi înceapă misiunea sa de cinci ani.

Gaia va localiza circa 1 miliard de stele, fiecare dintre ele urmând să fie monitorizată de 70 de ori, la fiecare trecere a lor prin câmpul vizual al satelitului.

Gaia va determina poziţia şi mişcarea stelelor, dar şi distanţa care le separă de Terrra - parametrul cel mai dificil de obţinut. Pentru 99% dintre ele, această distanţă nu a fost niciodată măsurată cu precizie.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Agenţia Spaţială Europeană ESA Lagrange 2 telescopul Gaia
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 ian 19:00
... Telescopul spaţial european Gaia, care are misiunea de a cartografia Calea Lactee...
1
EUR
4.8406
RON
09 Jul
noapte 14 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H