Temerile în legătură cu o ofensivă aeriană de amploare a Rusiei se intensifică. Putin ar fi masat avioane de luptă şi elicoptere la graniţa cu Ucraina

Informațiile culese de serviciile secrete occidentale ar indica faptul că Vladimir Putin intenționează să sprijine ofensiva terestră problematică din Ucraina cu ajutor aerian.

17 feb. 2023, 11:51
Temerile în legătură cu o ofensivă aeriană de amploare a Rusiei se intensifică. Putin ar fi masat avioane de luptă şi elicoptere la graniţa cu Ucraina

Postul de televiziune britanic Sky News a informat, pe 14 februarie, citând o serie de rapoarte ale unor servicii de informații occidentale, că Rusia desfășoară avioane de vânătoare și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina.

Potrivit serviciilor de informaţii occidentale, Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, ceea ce ar reprezenta un indiciu că Moscova se pregăteşte să îşi arunce avioanele şi elicopterele în luptă pentru a sprijini o ofensivă terestră.

Deplasarea forțelor aviatice ruse către granița cu Ucraina este remarcată și de experții de ministerului britanic al apărării. Cu toate acestea, specialiștii britanici nu se arată foarte îngrijorați de perspectiva unui eventual atac aerian masiv operat de Rusia în Ucraina, conform Adevarul.

„Ratele de ieșire din Rusia (n.r. – ale unor aparate aeriene militare) au crescut în ultima săptămână, după o perioadă mai liniștită. Activitatea aeriană este acum aproximativ în concordanță cu rata medie zilnică observată din vara anului 2022”, notează Ministerul Apărării din Marea Britanie, într-o analiză publicată joi, 16 februarie, pe contul de Twitter.

Citeşte şi: Interviu cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, la un an de la declanşarea războiului din Ucraina: „Suntem cu toţii conştienţi de faptul că perioada următoare va fi foarte intensă”

„În general, puterea aeriană a Rusiei continuă să aibă performanțe semnificativ mai slabe în război. Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) sunt constrânse la precauție de amenințarea continuă ridicată din partea apărării aeriene ucrainene și de bazele aeriene dispersate din cauza amenințării cu lovituri împotriva aerodromurilor rusești.

Avioanele de luptă rusești operează aproape exclusiv pe teritoriul deținut de Rusia, împiedicându-le să își îndeplinească eficient rolul de protejare a ofensivei terestre.

În toată Rusia, VKS menține probabil o flotă, în mare parte intactă, de aproximativ 1.500 de avioane militare cu echipaj, în ciuda faptului că a pierdut peste 130 de la începutul invaziei.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca VKS să se pregătească în prezent pentru o campanie aeriană extinsă dramatic în Ucraina, deoarece în circumstanțele actuale ale câmpului de luptă ar suferi probabil pierderi nesustenabile de avioane”, arată analiza serviciului de informații britanic.

Citeşte şi: Zelenski anunţă contraofensiva puternică: „A continua cu eliberarea pământului nostru, o prioritate pe care o pregătim cu grijă” VIDEO