Temperaturi de MINUS 50 de grade Celsius şi strat record de zăpadă. Ţara lovită din plin de vortexul polar

Cel puţin 54 de zboruri au avut întârzieri, iar alte cinci curse au fost anulate pe cele mai mari trei aeroporturi ale Moscovei.

04 dec. 2023, 10:31

Temperaturile din unele zone siberiene au scăzut până la minus 50 de grade Celsius, iar viscolul a acoperit Moscova cu un strat record de zăpadă şi a perturbat zborurile, în contextul în care vremea de iarnă a pus stăpânire pe Rusia, transmite luni Reuters.

În Republica Saha din partea de nord-est a Siberiei, unde este situat Iakutsk, unul dintre cele mai friguroase oraşe din lume, temperaturile au scăzut sub minus 50 de grade Celsius, potrivit staţiilor meteo din regiune.

Un val neobişnuit de timpuriu de frig a condus la o scădere a temperaturilor chiar şi sub minus 50 de grade Celsius în mai multe zone din Republica Saha, o regiune vastă, puţin mai mică decât India.

Pe ce dată exactă vin ninsorile ADEVĂRATE în București. Prognoza Accuweather s-a schimbat

Aproape toată Republica Saha este situată în zona de permafrost. În capitala regiunii, Iakutsk, situată la o distanţă de aproximativ 5.000 de kilometri est de Moscova, temperatura înregistrată a fost de minus 44 grade Celsius până la minus 48 de grade Celsius.

Temperaturi de minus 50 de grade Celsius au devenit mai puţin frecvente în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice, permafrostul prezentând semne tot mai pregnante de dezgheţ.

În capitala Rusiei, unele dintre cele mai puternice ninsori înregistrate până în prezent au provocat luni întârzieri pe unele aeroporturi, pistele fiind acoperite cu un strat dens de zăpadă.

Inversiune termică, Moş Nicolae vine pe patine sau cu săniuţa. Toţi vom avea nas de elfi din cauza temperaturilor siberiene

Cel puţin 54 de zboruri au avut întârzieri, iar alte cinci curse au fost anulate pe cele mai mari trei aeroporturi ale capitalei, conform agenţiei de presă RIA.

Temperaturile din Moscova ar urma să scadă până la aproximativ minus 18 grade Celsius în cursul acestei săptămâni, potrivit prognozelor.

Temperaturi ridicate în România, se produce zăpadă artificială în Poiana Braşov / Turiştii sunt sfătuiţi să schieze cu prudenţă

Autorităţile din Braşov anunţă, luni, că se produce zăpadă artificială în Poiana Braşov, pe mai multe părtii, turiştii fiind sfătuiţi să schieze cu prudenţă.

”Având în vedere condiţiile meteo, care permit funcţionarea instalaţiilor de producere a zăpezii artificiale pe timpul zilei, precum şi faptul că prognoza arată temperaturi care nu vor permite pornirea sistemului de înzăpezire pentru zilele viitoare, am luat decizia de a produce zăpadă artificială şi pe parcursul zilei de astăzi”, anunţă, luni, oficialii Primăriei Braşov.

Aceştia recomandă turiştilor să schieze cu prudenţă. ”În aceste condiţii, schiaţi cu precauţie, reducând considerabil viteza, deoarece în zonele în care acţionează instalaţiile de producere a zăpezii consistenţa acesteia este diferită, încetinind foarte mult alunecarea. Totodată, purtaţi ochelari de schi, pentru a beneficia de o vizibilitate bună”, au mai transmis oficialii municipalităţii.

Primăria Braşov precizează că în zonele din Piana Braşov în care se produce zăpadă au fost montate semne de atenţionare. ”Stratul de zăpadă bătută pe pârtiile din partea superioară a muntelui are aproximativ 15 de cm. Se schiază pe pârtiile: Kanzel, Doamnei, Drumul Roşu şi în zona superioară a pârtiei Lupului, cu ieşire spre staţia telescaunului Ruia (telescaunul de 6 locuri)”, a mai transmis sursa citată.

Pârtiile pentru începători, Bradul şi Stadion, sunt închise şi se produce zăpadă artificială. Instalaţiile de transport pe cablu care funcţionează astăzi sunt telecabina, telegondola şi telescaunul Ruia.

Temperatura în această dimineaţă, la ora 9.00, era de -8 grade Celsius în masiv şi – 5 grade în Poiana Braşov.