Temperaturi de până la 20 de grade Celsius în România. Anunţ de ultimă oră făcut de şefa ANM

Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie, a transmis cum va fi vremea în perioada următoare și când vine din nou frigul în România.

30 nov. 2023, 14:20
Temperaturi de până la 20 de grade Celsius în România. Anunţ de ultimă oră făcut de şefa ANM
Temperaturi de până la 20 de grade Celsius în România. Anunţ de ultimă oră făcut de şefa ANM

Temperaturi de până la 20 de grade Celsius în România. Elena Mateescu, şefa ANM, anunță schimbarea bruscă a vremii în România!

„Mâine, de 1 Decembrie, va fi o vreme deosebit de caldă, pentru că vorbim de temperaturi care la scara întregii țări se pot situa între 4 grade Celsius în extremitatea de nord a Moldovei până la 19-20 de grade Celsius în sudul Banatului. Sunt valori cu peste 8-10 grade Celsius peste ceea ce ar fi normal pentru o zi de 1 Decembrie în țara noastră”, a spus Elena Mateescu la Antena 3.

„În același timp trebuie să vorbim și de posibilitatea ca, în special în zonele intracarpatice, să cumulăm cantități de apă de 20 – 25 l/mp iar în Mureș, în Munții Apuseni dar și în nordul Carpaților Orientali, chiar valori mai mari, peste 40 l/mp. La altitudini mai mari de 1800 m, în masivele montane din nordul țării, este posibil să consemnăm precipitații mixte, asociate și cu rafale de vânt de peste 80-100 km/h”, a mai spus şefa ANM.

Vreme ava fi frumoasă şi sâmbătă: „Chiar și a doua zi din luna decembrie va fi una foarte călduroasă, pentru că temperaturile rămân ridicate, 21 de grade posibil în sudul Dobrogei dar și valori mai ridicate în dealurile subcarpatice ale Munteniei. Inclusiv în capitală ne așteptăm să consemnăm valori în jurul a 18 grade și minime pozitive pe parcursul nopților și dimineților pentru primele două zile din luna decembrie”

„Vremea se răcește de duminică, mai ales în regiunile intracarpatice, acolo unde maximele nu vor mai depăși 5-6 grade Celsius, iar minimele vor fi unele preponderent negative, spre -11 grade Celsius în zonele depresionare, până la cel mult 1-2 grade în zona litoralului”, a mai spus Elena Mateescu.

Citeşte şi: El Niño se îndreaptă în prezent spre apogeu. Combinat cu vortexul polar, anunţă o iarnă teribilă

De asemenea, săptămâna viitoare ne putem aștepta la o vreme rece și mohorâtă, deși în multe regiuni aspectul general va fi mai degrabă de toamnă târzie decât de iarnă. Ziua, temperaturile vor atinge în jur de 2-8 grade Celsius , în timp ce minimele nocturne vor fi preponderent negative. În a doua parte a săptămânii e posibil un nou episod de ploi și ninsori. Ulterior, se observă o tendință de încălzire a vremii, pe fondul unei schimbări a circulației atmosferice la nivel european. Din acest motiv, a doua săptămână din decembrie ar putea aduce temperaturi peste medie, cu toate că e posibilă o nouă răcire pe la mijlocul lunii, scrie meteoradar.ro.